Omeletu lze použít i jako náplň do sushi. Většina zeleniny a ingrediencí se dá sehnat i u nás.
Kateřina Gajová, Brno
Ingredience
- na smažení kokosový nebo sezamový olej
- 200 g libovolné zeleninové směsi – sladké brambory, sójové klíčky, asijské houby enoki, mrkev atd.
- trocha sójové omáčky nebo tamari (sójová omáčka vhodná pro celiaky)
- 2 vejce
- špetka třtinového cukru
- na ozdobu hrachové výhonky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Na oleji postupně osmahneme na kostky nakrájené sladké brambory, mrkev, houbičky enoki (je lepší je rozdělit na několik menších svazků tak, aby se v pánvi nerozpadly na vlákna) a sójové výhonky. Směs ochutíme sójovou omáčkou a necháme podusit pod pokličkou.
-
Vejce rozmixujeme, ochutíme asi lžící sójové omáčky a trochou cukru. Poté je vlijeme na pánev potřenou trochou oleje a na mírném plameni opékáme. Okraje shrnujeme do středu a krouživým pohybem zaplníme uvolněné místo na okraji syrovými vejci.
-
Když je omeleta téměř hotová (povrch by měl být stále trochu syrový na dotek), pomocí dvou špachtlí ji na pánvi srolujeme a necháme teplem dojít. Výsledkem bude omeleta s hezkou žlutobílou mozaikou. Nakrájíme ji na tlusté plátky a poklademe na teplou zeleninu. Podáváme ozdobené výhonky hrachu.