Svěží zeleň špenátových listů a žlutooranžová barva vaječných žloutků se na talíři skvěle doplňují.
Iva Kopecká, Litomyšl
Ingredience
- Suroviny
- 500 ml voda
- 2 lžíce ocet
- 1 lžička sůl
- Smetanový špenát
- 500 g čerstvý špenát
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česnek
- 2 lžíce olej
- 250 ml smetana
- špetka muškátový květ
- podle chuti sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do hrnce nalijeme 500 ml vody, přidáme dvě polévkové lžíce octa a sůl. Přivedeme k varu a plamen ztlumíme. Vejce vyklepneme do naběračky a opatrně přelijeme do vody. Vaříme při střední teplotě asi 5 minut. Potom vejce opatrně vyjmeme.
-
Ve vodě opereme špenátové listy a zbavíme je nečistot a písku. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na plátky. V kastrůlku rozehřejeme olej, přidáme cibuli s plátky česneku a na středním stupni je orestujeme dosklovita. Přilijeme smetanu a svaříme na poloviční množství. Přidáme špenát a povaříme 3 minuty. Dochutíme špetkou muškátového květu, solí a pepřem.
-
Podáváme jako teplý předkrm nebo s vařenými brambory jako hlavní chod.
