Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
zasnezeny dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 84
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8530 kcal
Bílkoviny 1548 g
Sacharidy 287 g
Tuky 112 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je to vlastně jen jednoduchý piškot naplněný tvarohem a smetanou.
 Ale právě v tom je jeho síla: povýší vaše nedělní odpoledne s kávou na vskutku královský okamžik. Je tak lehký… Je tak jemný… A v žádné dobré kavárně nesmí chybět, natož pak v té vaší!

Suroviny

vejce 2 ks
nastrouhaná z 1 biocitronu
škrob 40 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na tvarohový krém
želatina 10 plátků
vejce 3 ks
+ na posypání
nastrouhaná z 1 biocitronu
vymačkaný ze 2 citronů
polotučný

Postup

1

Oddělte bílky od žloutků. Z bílků, dvou lžic vody a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, k němu přidejte citronovou kůru a postupně i žloutky utřené s cukrem. Mouku promíchejte se škrobovou moučkou a práškem do pečiva, směs nasypte na vaječnou hmotu a opatrně spojte. Odepínací formu o průměru 26 centimetrů důkladně vymažte máslem a vysypte moukou, pak do ní nalijte těsto. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečte dvacet až třicet minut. (Když na zapíchnuté špejli neulpí těsto, máte hotovo.) Nechte korpus trochu vychladnout, pak odepněte formu a postavte ho na mřížku nebo kuchyňskou linku. Dlouhým tenkým nožem korpus horizontálně rozkrojte.

2

Připravte tvarohovou náplň. Želatinové plátky ponořte do studené vody a nechte je zhruba pět minut (nebo podle návodu na obalu) nabobtnat. Mezitím oddělte žloutky od bílků. Ze žloutků, dvou třetin cukru, citronové kůry i šťávy a dřeně z vanilkového lusku utřete hustý krém. Pak do něj přimíchejte tvaroh. Želatinu vyjměte z vody, lehce vymačkejte a v menším hrnci za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí (nevařte!). Až trochu vychladne, přimíchejte ji k tvarohu. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, smetanu také ušlehejte a pak k ní přisypte zbývající cukr. Oboje zlehka vmíchejte k tvarohu.

3

Spodní díl piškotu položte na servírovací talíř a ohraničte ho obvodem dortové formy. Naplňte tvarohovým krémem, překryjte horním dílem a dejte minimálně na čtyři hodiny chladit. Servírujte posypané moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Jestli chcete, aby měl dort zajímavější strukturu, pak horní korpus nakrájejte na osm dílů. Teprve potom jej přeneste na tvaroh, dejte chladit a poté zasypte cukrem. Vytvoříte tak krásnou ,hvězdu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

28.02.2010 15:48
Dort byl výborný! jen toho krému bylo trošku moc, ale chuťově vynikající!

Apetit magazín

AD
Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete
  • Zajímavosti

Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete

Přemýšlíte, že své cukrářské umění povýšíte na úroveň přesahující pouhé pečení narozeninových dortů pro členy rodiny? Zařízení dokonalé domácí cukrárny vyžaduje o špetku více než jen vášeň pro sladké. Dejte pod svýma rukama vzniknout...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč