Toto lehké jídlo je vhodné pro teplé letní dny nebo jako chutná večeře.
Magda Lachová, Střítež
Ingredience
- 2 větší cibule
- 1 svazek jarní cibulka
- 15 ks střední brambory
- 4 ks mrkev
- 5 ks bílá paprika
- 1 menší cuketa
- 15 ks žampiony
- 2 - 3 lžíce sojová omáčka
- 3 lžíce slunečnicový olej
- 2 vejce
- hrnek mléka
- sůl, pepř
- 2 lžičky tymián
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory se slupkou omyjeme, nakrájíme na osminky a dáme vařit na 10 minut do osolené vody. Nevaříme příliš dlouho, aby se nerozvařily (dodělají se později v troubě). Mezitím si nakrájíme cibuli na kolečka, která dáme na dno většího pekáče (plechu). Jarní cibulku zbavíme oschlých částí a celý svazek nakrájíme taktéž na kolečka, kterými posypeme cibuli v pekáči.
-
Vytáhneme si velkou mísu, do které dáme uvařené a pořádně scezené brambory. K bramborům přidáme mrkve nakrájené na půlkolečka, cuketu a papriky nakrájené na proužky, žampiony překrojené na čtvrtinky. Vše v míse promícháme a pokapeme 2 - 3 lžícemi sojové omáčky, opepříme, přidáme 2 lžičky tymiánu a 3 lžíce slunečnicového oleje. Opět promícháme. Vložíme do předem vyhřáté trouby a 30 minut pečeme na 150 °C, dalších 30 minut na 200 °C.
-
Nakonec si do hrnku (cca 250 ml) rozklepneme 2 vejce, rozkvedláme je a zbytek hrnku dolejeme mlékem. Vše zamícháme a poté vlijeme na pekáč a ještě 10 minut necháme v troubě. Podáváme jako samostatný pokrm.