Ingredience
- 400 g brambory
- 2 vejce
- 1 lžíce majonéza
- 100 ml smetana
- špetka sůl
- špetka pepř
- 200 g kopřivy čerstvé
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule velká
- snítka petržel nať
- 2 lžíce olej
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky. Kopřivu otrháme a listy spaříme horkou vodou. Vodu slijeme a lístky necháme okapat.
-
Oloupeme velkou cibuli, kterou nasekáme na drobné kousky a v pánvi ji smažíme, dokud nezesklovatí. Poté přidáme nasekanou kopřivu a utřený česnek. Vše promícháme a orestujeme.
-
Plátky brambor vyskládáme na dno zapékací formy, dokud se celá nezaplní. Vrstvu brambor přikryjeme kopřivovou směsí a znovu zakryjeme bramborovými plátky. Vyplněnou misku zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými s majonézou a smetanou. Do směsi ještě přidáme nasekanou petrželku. Pečeme ve středně předehřáté troubě dozlatova.
TIP: Místo majonézy a smetany můžeme použít i obyčejné mléko, do kterého vmícháme sýr žervé. Do kopřivové směsi vmícháme nasekanou jarní cibulku a třeba i pórek. Na poslední vrstvu brambor poklademe plátky másla.