Čekanku jsme u nás bohužel zatím nedokázali dostatečně ocenit, přitom je chutná a velmi zdravá.
Magda Brodská, Liberec
Ingredience
- 4 čekankové puky
- 2 plátky tavený sýr
- 50 g ementál
- 2 lžíce máslo
- 2 lžíce hladká mouka
- 150 ml mléko
- sůl podle chuti
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 hrst nasekaná pažitka
- 4 plátky šunka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Čekankové puky omyjeme a vykrojíme z nich hořký střed. Pak je vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut. Scedíme a necháme pořádně okapat.
-
V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání postupně přiléváme studené mléko, až vznikne hladký bešamel. Ochutíme ho solí a muškátovým oříškem. Přidáme plátkový tavený sýr a nastrouhaný ementál a necháme rozpustit. Povaříme 5 minut, pořád mícháme. Nakonec vsypeme nasekanou pažitku nebo petrželku a odstavíme.
-
Okapané puky zabalíme do plátků šunky a vložíme do zapékací misky vymazané máslem. Zalijeme připravenou směsí a zapékáme v předehřáté troubě na 200 °C, dokud povrch nezačne zlátnout (asi 30 minut). Podáváme s vařeným bramborem nebo s bagetkou.