Zkus zdravěji bez slaniny
Jitka Dárská, Český Krumlov
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 středně velká cibule
- 1 najemno nasekaný stroužek česneku + 1 celý stroužek
- 3 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku pohankových krup
- 8 velkých žampionů
- 1 lžička tymiánu (sušený nebo čerstvé lístky)
- 1 lžička citronové šťávy
- 150 g prorostlé uzené slaniny nakrájené na malé kostičky
- dle chuti sůl a mletý černý pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje, osmahneme dosklovita najemno nakrájenou cibuli, přidáme 1 stroužek nasekaného česneku a společně orestujeme. Zalijeme vývarem, přisypeme důkladně proprané kroupy a vaříme bez poklice, dokud se všechna voda neabsorbuje a kroupy nezměknou. Zbylý stroužek česneku prolisujeme a smícháme se zbylým olejem.
-
Očištěným houbám odstraníme nohy. Klobouky položíme na plech vyložený pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 180 °C je 10–15 minut zapečeme, aby pustily šťávu.
-
Pak houby vyjmeme, osušíme a naplníme kroupami, které ochutíme tymiánem, citronovou šťávou a navrch posypeme kostičkami slaniny. Houby vrátíme na plech pokrytý pečicím papírem, pokapeme česnekovým olejem, osolíme, opepříme a v troubě vyhřáté na 180 °C zapékáme, až se slanina mírně rozškvaří. Podáváme ještě horké.