Čerstvá zelenina je nej
Podle receptu Libuše Zichové z Ostravy
Ingredience
- 500 g směsi salátů (nebo oblíbený druh)
- 1 větší jablko
- 1 citron
- 1 svazek ředkviček
- 2 mrkve
- 9 křepelčích vajec
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky balzamikového octa
- trocha soli a pepře
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Salát v sítku důkladně propláchneme a necháme okapat.
-
Očištěné jablko pokrájíme na tenké dlouhé hranolky a ihned zakapeme citronem, aby nezhnědlo.
-
Ředkvičky očistíme od listů. Opláchneme je a poté nakrájíme na tenké plátky.
-
Mrkev opláchneme a oloupeme, ostrým nožem nakrájíme na tenčí kolečka a z plátků vykrajujeme kytičky. Do salátu samozřejmě můžeme použít jak květinky, tak i výkrojky. Nevznikne tak žádný zbytečný odpad.
-
Křepelčí vajíčka uvaříme v lehce osolené vodě (zabráníme tak popraskání vajec během varu). Uvařená vejce necháme vychladnout a oloupeme je. Připravená očištěná vajíčka pouze přepůlíme.
-
Med, olej a balzamiko smícháme v mističce dohromady, přidáme 3 lžičky vody a zálivku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
-
Ve větší salátové nádobě smícháme salát, pokrájené jablko, ředkvičky a mrkev, zlehka promícháme a zalijeme zálivkou. Salát znovu prohodíme, aby se zálivka dostala na všechny suroviny. Vajíčka do salátu přidáme až při podávání, aby se během míchání nerozmačkala.