Ingredience
- Těsto
- 1 lžička skořice
- 200 g mouka pšeničná grahamová
- 300 g mouka hladká
- 42 g droždí
- 50 g cukr krupice
- 70 g máslo
- 1 žloutek
- dle potřeby mléko
- Náplň
- 250 g řepa cukrová
- 50 g máslo
- 100 g mák mletý
- 1 lžička sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Maslo rozpustíme. Ze surovin na těsto zpracujeme těsto, mléka dáme tolik, aby těsto mělo hustotu těsta na koláče. Necháme pomalu vykynout (1 hodinu).
-
Zatím si připravíme náplň. Cukrovou řepu oloupeme, nastrouháme najemno a podusíme na kousku másla doměkka. Hned po změknutí přidáme mletý mák (nebo mleté ořechy) tak, aby se spařil. Pro výraznější chuť přidáme lžičku skořice. Nesladíme, řepa je sladká.
-
Po vykynutí dáváme lžící na pomoučněný vál kousky těsta, rukama každý kousek roztáhneme a lžičkou na něj dáme náplň. Zabalíme a rovnáme na plech. Na plechu necháme ještě několik minut nakynout. Upečeme dozlatova.