Díky pohance je sytější. Těm, kterým syrová cibule nedělá dobře, navrhuji nahradit ji pažitkou.
Blanka Krupičková, Znojmo
Ingredience
- 150 g pohanky
- 200 g měkkého tvarohu
- 50 g másla
- 3 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- podle chuti sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Pohanku propláchneme a uvaříme ve vodě v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Vaříme ji na mírném plameni asi 15 minut, pak ji necháme ještě asi 5 minut dojít pod pokličkou.
-
Česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Jarní cibulku dobře očistíme a nakrájíme na jemná kolečka.
-
Vychladlou pohanku rozmixujeme spolu s tvarohem, česnekem a změklým máslem. Podle chuti pomazánku osolíme a vmícháme do ní připravenou cibulku, část nakrájené cibulky si schováme na ozdobu.
-
Hotovou pomazánku mažeme na čerstvý chléb a zdobíme nakrájenou čerstvou zeleninou (například paprikou nebo rajčaty, použijeme i nakrájenou jarní cibulku nebo naklíčenou řeřichu).
-
Pohanka neobsahuje lepek, posiluje imunitu a používá se při detoxikaci. Je vhodná ke konzumaci v zimním období, protože prohřívá organizmus.
Tip redakce
Tvaroh je ideální potravina: má málo kalorií, je téměř bez tuku a jeho konzumací dodáváme svému tělu důležité mléčné bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a mají mimo jiné vynikající vliv na činnost spojenou s duševní námahou. Jejich nedostatek vede k ochabnutí výkonnosti a k napětí. V kombinaci s čerstvým ovocem či zeleninou tvaroh dodá tělu i potřebnou vlákninu.