Výborný zeleninový nákyp.
Veronika Podlasová, Rýmařov
Ingredience
- 1 hrnek jáhly
- 1-2 balíčky mozzarella
- 300 g brokolice
- 300 g květák
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 1 stroužek česnek
- 4 vejce
- 100 ml mléko
- olivový olej
- muškátový oříšek
- pepř a sůl
- 30 g zázvor
- půl čajové lžičky skořice
- půl čajové lžičky kurkuma
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Jáhly třikrát spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké. Vaříme zhruba 15 až 20 minut za občasného zamíchání v dvojnásobném objemu osolené vody s kapkou olivového oleje.
-
Cibuli nakrájíme najemno, a společně s prolisovaným česnekem restujeme na olivovém oleji, přidáme zázvor a restujeme zhruba minutu, přidáme kurkumu a skořici. Po chvíli přidáme nakrájenou mrkev a předem uvařenou brokolici s květákem. Půl porce brokolice si necháme na přípravu „suflé“. Chvíli restujeme a poté přidáme uvařené jáhly.
-
Pánev odstavíme a připravíme si „suflé“. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky společně s muškátovým oříškem, mlékem a polovinou porce uvařeného květáku rozmixujeme. Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme do připravené směsi ze žloutků a brokolice.
-
Polovinu jáhel se zeleninou dáme do zapékací mísy a na ně položíme na plátky nakrájenou mozzarellu. Na mozzarellu potom dáme polovinu „suflé“ . Opakujeme.
-
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Podáváme se zeleninou, můžeme přidat plátky mozzarelly.
Tip: místo jáhel lze použít těstoviny a místo brokolice cuketa, ta se však restuje déle na pánvi.