Ingredience
- 16 plátků lasagne
- 1 špenát mražený
- 3 stroužky česnek
- špetka muškátový oříšek
- 500 g sýr ricotta
- 1 kelímek smetana zakysaná
- 50 g parmezán
- trocha mléko
- 2 lžíce olej olivový
- 1 cibule
- 1 plechovka protlak rajčatový
- 1 plechovka rajčata loupaná konzervovaná
- špetka tymián
- dle chuti sůl
- dle chuti pepř
- dle potřeby tuk na vymazání formy
- 1 větvička tymián
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Špenát necháme rozmrazit a potom ho za stálého míchání pomalu přivedeme k varu. Přidáme prolisovaný česnek, špetku soli a necháme podusit zhruba 5 minut. Ke konci ještě přimícháme strouhaný muškátový oříšek. Do vychladlého špenátu přimícháme sýr ricotta, zakysanou smetanu a část strouhaného parmazánu. Všechno pořádně promícháme, dle potřeby můžeme zředit mlékem.
-
Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, přidáme rajčatový protlak a krájená rajčata. Dochutíme kořením a přisypeme strouhaný parmazán. Na dno vymazaného pekáčku rozložíme plátky lasagní (takové, které se nepředvařují), potřeme je vrstvou špenátové směsi a opět navrstvíme těstoviny. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechnu špenátovou směs a těstoviny.
-
Zakončíme vrstvou lasagní, na které důkladně rozetřeme rajčatovou směs. Špenátové lasagne pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 45 minut. Každou porci před podáváním ještě ozdobíme malou větvičkou čerstvého tymiánu.