Zdravě, chutně a levně
Podle receptu Báry Turečkové z Neratovic
Ingredience
- 200 g bazalkových lístků
- 100 ml olivového oleje (nejlépe lisovaného zastudena)
- 60 g parmazánu
- 2 stroužky česneku
- hrst piniových oříšků (dají se nahradit sezamovými semínky nebo loupanými mandlemi)
- sůl, pepř
- 1 balení špaget
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Bazalku omyjeme a osušíme. Lístky natrháme na malé kousky a vložíme do vyšší nádoby vhodné k mixování. Přidáme olivový olej a nahrubo rozmixujeme.
-
Pak přidáme nastrouhaný parmazán a česnek nakrájený na plátky a opět rozmixujeme.
-
Piniové oříšky opečeme na suché pánvi, poté je necháme chvilku prochladnout. Asi 2/3 přidáme do bazalkového pesta a opět rozmixujeme. Směs dle chuti osolíme a opepříme.
-
Mezi přípravou domácího pesta uvaříme špagety podle návodu. Slijeme je a vmícháme do nich připravené pesto.
-
Před podáváním jednotlivé porce ozdobíme zbylými piniemi a lístky bazalky.