Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slepičí vývar s tyrolskými (špekovými) knedlíčky

Slepičí vývar s tyrolskými (špekovými) knedlíčky

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 50791 kcal
Bílkoviny 1078 g
Sacharidy 321 g
Tuky 924 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po silném domácím vývaru se sytými knedlíčky do sebe už jen stěží nasoukáte hlavní jídlo.

Suroviny

slepice ½ ks
se slupkou, rozpůlená
libeček 1
čerstvý
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
pepř celý 6 kuličky
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
celer ¼ ks
pórek
stačí kousek
řapíkatý celer 2 ks
sůl
pažitka hrst
Na knedlíčky
špek 100 g
vejce 1 ks
housky 200 g
tvrdší
mléko 200 ml
mouka pšeničná hrubá 50 g
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
mletý

Postup

1

Slepici omyjte, vložte do hrnce a zalijte ji 2 litry studené vody. Osolte, přidejte celé kuličky pepře, oloupaný zázvor, libeček, rozpůlenou cibuli i se slupkou a očištěné žampiony a přiveďte k varu.

2

Ztlumte plamen a vařte velmi mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice měkká. Pokud se vývar příliš vyvaří, přilijte trochu vody. Očištěnou a hrubě pokrájenou zeleninu přidejte do polévky asi hodinu před koncem varu. Vývar přeceďte přes jemný cedník a dochuťte solí.

3

Na knedlíčky nakrájejte slaninu na kostičky a opékejte ji na pánvi, dokud se částečně nevypeče. Uzený bůček a žemle také nakrájejte na drobné kostičky a obojí vložte do pekáče. Do směsi vmíchejte rozškvařenou slaninu i s tukem a v předehřáté troubě pečte, až houska zezlátne. Během pečení směs občas promíchejte; pak vše přesypte do mísy. Z vajec, mléka a mouky s trochou soli a muškátového květu umíchejte hladké těstíčko a přelijte jím opečenou směs. Přidejte nasekanou petrželku a vše zpracujte v soudružnou hmotu. Nechte asi 5 minut odležet a pak tvarujte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku.

4

Knedlíčky vařte asi 10 minut v páře (v hrnci na pařáku); hotový knedlík by měl být po rozkrojení uvařený i ve středu. Podávejte s horkým vývarem a pažitkou.

NĚCO NAVÍC

Slepičí maso oberte, nakrájejte a odložte stranou. Můžete ho použít později třeba na rizoto nebo ho přidejte do vývaru. Tyrolské knedlíčky mohou být různě velké. Pokud je vytvarujete do velikosti vlašského ořechu, vařte je zvlášť na páře nebo v osolené vodě 3–4 minuty. Knedlíky o velikosti tenisového míčku vařte 15–20 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč