Ingredience
- 1 hrnek voda
- 3 lžíce ocet
- 1 kg řepa červená
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Bulvy červené řepy pečlivě omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou, zatím neodkrajujeme konce, aby se v řepě zachovalo co nejvíce vitaminů a cenných látek.
-
Očištěnou řepu vložíme do hrnce s osolenou vodou, přivedeme k varu a vaříme na mírném stupni, dokud řepa není měkká, to znamená asi 40 minut. To, zda je řepa už uvařená, zjistíme tak, že ji propíchneme ostrým nožem nebo vidličkou.
-
Uvařenou řepu slijeme, přelijeme studenou vodou, aby se lépe loupala. Odkrojíme oba konce a oloupeme škrabkou. Řepu můžeme nakrájet na kostičky, proužky nebo nakrouhat na struhadle. Připravíme si jednoduchou zálivku. Svaříme vinný nebo bylinkový ocet, sůl, cukr a vodu. Zálivku necháme vychladnout. Potom s ní přelijeme nakrouhanou řepu. Nakonec do salátu přidáme ještě čerstvě nastrouhaný křen a pro výraznější chuť můžeme dochutit koriandrem (pokud nám jeho chuť není nepříjemná). Salát z červené řepy dobře promícháme, dáme na několik hodin vychladit a uležet a můžeme podávat.