Nejlepší salát co znám.
Lucie Blahová, Slavičín
Ingredience
- 1 římský salát
- 2 velká rajčata
- 1 velká cibule
- hrst vypeckovaných oliv
- 180 g lučina do saláta
- olej, salátové koření
- 4 krajíce chleba
- 4 stroužky česnek
- balzamikový ocet
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Menší pekáček si vyložíme pečícím papírem, který lehce potřeme pomocí mašlovačky olejem. Chleba nakrájíme na kostičky a ty pak rovnoměrně rozložíme do pekáčku. Krutony pečeme v troubě při 200 °C dozlatova (cca 15-20 minut). Hotové krutony přesypeme do talíře a promícháme je s nastrouhaným česnekem.
-
Salát omyjeme a odřízneme jeho spodní část. Poté ho nakrájíme na proužky a dáme ho do velké salátové mísy. K salátu přidáme rajčata nakrájená na tenké měsíčky, tenká kolečka cibule, na kolečka nakrájené olivy a kostičky lučiny. Dále přidáme 2 lžíce oleje, trochu balzamikového octa a salátové koření, vše pořádně promícháme a poté dáme salát uležet do lednice alespoň na 1 hodinu.
-
Salát podáváme v hlubokých talířích společně s připravenými krutony.