Ingredience
- Dip
- dle chuti petrželka
- 1 kelímek smetana zakysaná
- 1 lučina
- špetka sůl
- špetka pepř
- Bochánky
- 1 vejce
- 400 g mouka hladká
- 4 g droždí
- 1 lžička cukr krupice
- 70 ml olej olivový
- 200 ml voda
- 1 lžička sůl
- Ostatní
- 2 svazky ředkvičky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Lučinu rozmícháme se zakysanou smetanou, ochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Takto připravený dip dáme do chladu.
-
Do mouky vytvoříme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a přidáme 2 lžíce teplé vody. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Pak přilijeme olej, vlažnou vodu a sůl. Zpracujeme těsto, necháme kynout asi 50 minut.
-
Z těsta tvoříme kuličky. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v troubě při 180 °C asi 20 minut.
-
Bochánky podáváme s vychlazeným dipem a omytými ředkvičkami.TIP: Bochánky posypeme lněnými nebo slunečnicovými semínky či drceným kmínem.