Kombinace domácího knedlíku a dietní zeleninové omáčky je nepřekonatelná.
Karolína Poledníková, Vřesina
Ingredience
- Maso :
- 600 g Libovolný druh masa (nejlépe hovězí)
- Rajská omáčka "
- 400 g rajčata
- 1 ks červená paprika
- 600 ml vývar
- 2 cibule
- 100 g máslo
- koření (nové koření, bobkový list, celý pepř)
- Karlovarský knedlík :
- 4 celozrnné rohlíky
- 3 vejce
- 200 ml podmáslí
- 200 g polohrubá mouka
- 70 g máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejdříve si dáme vařit maso nakrájené na menší kousky. Do vařící vody přidáme sůl, celý pepř, několik kuliček nového koření a kmín.
-
Najemno nakrájenou cibulku orestujeme na másle, přidáme rozpůlená rajčata i papriku, ihned osolíme. Tři minuty ještě restujeme a poté zalijeme vývarem. Přidáme pár kuliček pepře, nového koření a jeden bobková list. Dále omáčku dochucuji špetkou skořice a špetkou tymiánu. Po 15 minutách vaření směs rozmixujeme tyčovým mixérem.
-
Nakonec si připravíme karlovarský knedlík. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a nasucho orestujeme nebo vysušíme v troubě.
Oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků přidáme změklé máslo a podmáslí. Přisypeme kostičky z rohlíků, zasypeme moukou a promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, který nakonec lehce vmícháme do těsta.
-
Těsto rozložíme na vlhkou vyždímanou utěrku a zarolujeme do šišky. Oba konce svážeme provázkem nebo gumičkou.
-
Knedlík vaříme v osolené vodě na 10 minut, poté otočíme a z opačné strany ho necháme povařit dalších 10 minut.