Různých receptů na téma rajčata, bazalka a mozzarella je hodně, tento je můj oblíbený.
Martin Pekárek, Litomyšl
Ingredience
- Ingredience
- 8 středně velkých až větších račata
- 2 (250 g) mozzarella
- 6 lístků bazalka
- 2 lžíce olivový olej extra virgin
- trocha sůl
- trocha čerstvě mletý pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Rajčata omyjeme a odkrojíme z nich ostrým nožem vrchní část. Pomocí malé kávové lžičky vydlabeme vnitřky. Ty pak nevyhazujeme, ale rozkrájíme na kostky a vložíme do mísy.
-
Mozzarellu pokrájíme na kostky a přidáme k rajčatovým vnitřkům. Bazalkové lístky nasekáme na drobné kousky, přidáme je do misky, přilijeme olivový olej, jemně dochutíme solí a pepřem a promícháme.
-
Vydlabaná rajčata naplníme mozzarellovou směsí a přiklopíme je odkrojeným vrškem. Dáme je na pekáček a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Podáváme s olivovým olejem, balsamikem a pečivem.