Podobné a moc dobré jídlo se dá připravit i z čekankových puků.
Alžběta Šedová, Třebíč
Ingredience
- 2 ks pórek
- 8 plátků šunka
- 125 ml smetana ke šlehání
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 lžička muškátový oříšek
- sůl podle chuti
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Pórky očistíme, důkladně opereme a nakrájíme na špalíčky, které by měly být dlouhé asi jako plátek šunky nebo o něco málo kratší. Nakrájené pórky vaříme v osolené vodě asi 10 minut, měly by změknout. Vodu slijeme a pórky necháme dobře okapat.
-
Jednotlivé kousky pórku zabalíme do plátků šunky a poskládáme vedle sebe do zapékací misky, kterou jsme předem vymazali tukem.
-
Ve šlehačce rozmícháme lžíci hladké mouky a lžíci studené vody a ochutíme ji solí a muškátovým oříškem. Směs nalijeme na závitky a misku přiklopíme poklicí, pokud nemáme, postačí alobal.
-
Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme, dokud omáčka nezhoustne.
Tip redakce
Když si na kousku másla osmažíš strouhanku a před dopečením ji nasypeš na pórek, získáš výbornou křupavou kůrčičku.