Tofu je výborný zdroj bílkovin, obsahuje minimum tuku a žádný cholesterol.
Alena Krátká, Hodonín
Ingredience
- 200 g mraženého špenátu (protlak nebo nasekaný listový)
- 150 g tofu
- 2 lžíce oleje
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 stroužek česneku
- dle chuti sůl
- 1 balení celozrnného toastového chleba
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mražený špenát necháme povolit při pokojové teplotě. Přebytečnou vodu, kterou špenát pustí, slijeme.
-
Tofu nastrouháme na jemné straně struhadla. V kastrůlku necháme rozehřát olej, přidáme rozmražený špenát a podusíme ho na mírném plameni asi 5 minut. Ochutíme ho muškátovým oříškem a špetkou soli (pokud máme mořskou, bude pomazánka ještě zdravější). Postupně vsypeme nastrouhané tofu, které ve špenátu za stálého míchání rozpustíme.
-
Směs stáhneme z ohně a vmícháme rozetřený stroužek česneku. Necháme trochu zchladnout. Celozrnné toasty opečeme v topinkovači a potřeme špenátovou pomazánkou.
Tip redakce
Celozrnné pečivo z domácí pekárny
Ještě lepší bude pomazánka s doma připraveným pečivem. Budeš potřebovat: 280 ml vlažné vody, 20 g oleje, 1 sáček instantního droždí, 1 lžičku hnědého cukru, 100 g hladké mouky, 50 g celozrnné žitné mouky, 350 g celozrnné pšeničné mouky a 2 lžičky soli.
Suroviny v uvedeném pořadí vlož do domácí pekárny a nech těsto zpracovat a vykynout. Potom udělej housky nebo rohlíky, potři je vodou a upeč při 180 ºC dozlatova.