Kateřina Abrtová, Praha
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 brambora
- 1,2 l zeleninového vývaru
- svazek hladkolisté petržele
- 200 g polníčku
- 125 ml 12% smetany
- trocha soli
- špetka pepře
- K PODÁVÁNÍ:
- 200 ml zakysané smetany
- 1 hrst polníčku
- rozpečená bageta nebo ciabatta
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V hrnci rozehřejeme olej. Cibuli a stroužky česneku oloupeme, najemno nasekáme a na oleji necháme zesklovatět. Bramboru oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky, které přidáme k orestované cibuli s česnekem. Zalijeme vývarem a vaříme 12 minut.
-
Mezitím omyjeme a osušíme listy petrželky i polníčku. Do polévkového základu vmícháme dvě třetiny dávky polníčku, polovinu petrželky a vaříme ještě asi 10 minut. Pak přilijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem, sejmeme z ohně a polévku rozmixujeme spolu se zbylým polníčkem a petrželkou.
-
Krém dochutíme, je-li příliš hustý, přilijeme horký vývar. Polévku rozdělíme na porce, které ozdobíme smetanou, mletým pepřem a polníčkem. Podáváme s rozpečenou bagetou.