Reklama
Pilaf z čočky a špenátu
Fotogalerie:
 

Pilaf z čočky a špenátu

Lenka Ur
Lenka Ur
Praha

Vynikající levná a zdravá specialita z čočky, rýže a špenátu je inspirovaná arabskou kuchyní, která Vám a Vašim přátelům zachutná.

Lenka Ur, Praha

Ingredience

  • 200 g čočka
  • 200 - 250 g rýže
  • 400 g listový špenát (krájený čerstvý nebo mražený)
  • 3 cibule
  • 1/2 ks pórek
  • 2-4 stroužky česnek
  • 5 lžic olivový olej
  • 3 lžíce přepuštěné máslo ghee (stačí obyčejný rostlinný olej)
  • 500 g bílý jogurt
  • ½ lžičky nové koření – mleté či drcené
  • ½ lžičky pepř
  • ½ lžičky sůl
  • přiměřené množství voda

Doba přípravy

Počet porcí

6 - 8

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. Čočku předem namočíme na cca 2 hodiny. Poté slijeme a zalijeme čerstvou vodou, při nižší teplotě vaříme pod poklicí 15 - 20 minut.

  2. Rozkrájíme nadrobno jednu cibuli a osmahneme na oleji, vmícháme ji do čočky, přidáme propranou rýži a vodu, osolíme a opepříme. Dobře promícháme, přivedeme k varu a nyní vaříme do úplného změknutí rýže a čočky asi 15 minut.

  3. Zbylou cibuli a pórek nakrájíme na půlkolečka a přidáme prolisovaný česnek. Na pánvičce s troškou rozehřátého oleje posypeme novým rozemletým kořením a osmahneme.

  4. Opraný nakrájený špenát povaříme s troškou vody, lžičkou oleje a špetkou soli. Uvařený špenát vmícháme do rýže s čočkou a celé vyklopíme na mísu. Uprostřed vyhloubíme větší důlek a do něj vlijeme bílý jogurt. Posypeme osmahnutou cibulí či pórkem s česnekem a novým kořením. Podáváme horké nebo studené. Dobrou chuť.

    Tip - Hotový pokrm můžeme ozdobit také nakrájenou čerstvou zelenou syrovou svazkovou cibulkou a rajčaty.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Pečené rizoto

Pečené rizoto

Mám ráda jídla, se kterými není mnoho práce. Stačí jen promíchat, zapéct a je hotovo....
Zdravě a chutně /24.01.17
Zapečené brambory

Zapečené brambory

Každý rok se těším, až si na zahrádce natrhám čerstvé kopřivy. Používám je nejen ...
Zdravě a chutně /09.04.09
Sumeček se zeleninou

Sumeček se zeleninou

Tohle jídlo miluje k obědu i moje malá dcerka Anetka.
Jitka Klučková, Zdounky
Zdravě a chutně /03.10.08
Směs pohanky s cizrnou

Směs pohanky s cizrnou

Rychlé, levné a hlavně bezlepkové jídlo.
Tereza Špičáková, Zvěřínek
Zdravě a chutně /22.09.09
Pórkovo-kaštanová polévka

Pórkovo-kaštanová polévka

Kaštany se v naší kuchyni nevyužívají, což je škoda.  

Eliška Robová, ...

Zdravě a chutně /20.02.15
Zeleninový salát s kuřecím masem

Zeleninový salát s kuřecím masem

Tento salát se zeleninou a kuřecím masem je vhodný jak k obědu, tak k večeři.
Lucie ...
Zdravě a chutně /31.01.17
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu