Ingredience
- Lilky
- 2 lilek
- 200 g rajčata
- 200 g uzený bok
- 3 stroužky česnek
- Sýrový bešamel
- 2 lžíce máslo
- 2–3 lžíce mouka hladká
- 200 g niva
- 200 ml mléko
- špetka muškátový oříšek
- špetka pepř
- dle chuti sůl
- Ostatní
- na ozdobu celerová nať
- na vymazání máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Uzený bok nakrájíme na tenčí plátky, vložíme je na rozpálenou pánev a jen krátce rozpečeme.
-
Rajčata a lilek omyjeme. Ten pak rozkrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky. Oloupané stroužky česneku také nakrájíme na plátky.
-
Zapékací mísu vyložíme uzeným masem a prokládáme rajčaty, plátky lilku a česneku. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Asi po 10 minutách zalijeme sýrovým bešamelem a dopečeme dozlatova.
-
Připravíme si bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mléko, nastrouhaný sýr a přivedeme k varu. Ochutíme špetkou muškátového oříšku, bílým pepřem a solí. Nakonec zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání povaříme.
-
Zapečený lilek podáváme teplý s čerstvým bílým pečivem. Zdobíme celerovou natí.