Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečenáče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 22
Do 75 minut Snadné na sklenici o objemu 2 l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8964 kcal
Bílkoviny 657 g
Sacharidy 818 g
Tuky 311 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na domácí pečenáče zvládnete hravě, a to třeba po Vánocích, kdy vám zbudou nesnědené kousky smaženého kapra. Jedná se totiž o smažené filety sladkovodních ryb naložené v octovém nálevu. Nejlepší je nechat ryby dobře uležet, kosti v nálevu změknou a rozpustí. Zmírní se i jejich kyselost.

Suroviny

ryba 3 kg
sladkovodní, očištěné a vykuchané či filety (lín, okoun, kapr)
sůl
vejce 4 ks
prošlehaná s trochou ovdy
strouhanka 400 g
až 450 g
olej
na smažení
Na nálev
ocet 250 ml
sůl 15 g
pepř bílý ½ ČL
celý
pepř barevný ½ ČL
celý
pepř celý 10 kuliček
větší
hořčičné semínko 1 ČL

Postup

1

Suroviny na nálev zalijte 750 ml vody a 10 minut je povařte. Nechte zchladnout.

2

Ryby naporcujte na filety, popřípadně stáhněte kůži (viz Tipy & triky). Pokrájejte na menší kousky a postupně obalte v osolené mouce, vejcích a strouhance.

3

Smažte ve fritéze nebo vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova.

4

Zchladlé ryby napěchujte do sklenice a zalijte lákem tak, aby byly úplně potopené.

5

Až sklenice zcela vychladnou, zavíčkujte je a uložte v lednici či při teplotě kolem pěti stupňů.

6

Nechte odležet 4–5 dnů a potom podávejte s čerstvým pečivem.

TIPY & TRIKY

  • Páteř s žebry a hlavou použijte na polévku nebo zmrazte na později. Ryby můžete připravit i s kůží, ale třeba u kapra zůstane i po odležení stále tuhá. Velké kosti odstraňte, malé se rozloží.
  • Jak naporcovat a vykostit rybu? Odřízněte ocas a ploutve a podélně po obou stranách páteře udělejte řezy. Nejprve seřízněte filet z jedné strany od hřbetu po žebrech dolů a potom i z druhé strany. Rybu přidržujte za žábry. Kůži na filetu uvolněte nožem na jeho vyšší části (od hřbetu), Chytněte ji kleštěmi a stáhněte směrem k břichu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Komentáře

03.08.2017 21:00

nemuže to byt jedle,chybí v nálevu voda!!!

04.08.2017 14:09

Dobrý den. Hned v prvním kroku v receptu je napsané, že se suroviny na nálev zalijí 750 ml vody. Tudíž voda nechybí.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč