Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovocný dort se želé
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 304
Do dvou hodin Pro zkušené na 6-8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4544 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 602 g
Tuky 200 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort se spoustou ovoce zalitého v průzračném želé je malé mistrovské dílo. Díky receptu krok za krokem a tipům profesionální cukrářky ovocný dort se želé a pudinkovým krémem zvládnete i vy! Je jednoduchý, delikátní a ovoce můžete střídat podle chuti a sezóny.

 

Suroviny

vejce 3 ks
nastrouhaná z 0,5 biocitronu
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
rostlinný olej 50 g
tuk
na formu
Na krém
mléko 250 ml
vanilkový
máslo 100 g
Na dohotovení
směs čerstvých
malinový džem
na potření korpusu
mandle plátky 50 g
opražené

Postup

1

VLÁČNÝ KORPUS z piškotového těsta
Předehřejte troubu na 160 °C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Metličky robotu umyjte, osušte a bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.

2

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte olej a ještě jednou promíchejte.

3

Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.

pečení korpusu

4

HLADKÝ KRÉM s pudinkem
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte podle návodu na obalu hustý pudink. Přendejte ho stěrkou do mísy, tu vložte do větší nádoby se studenou vodou a pudink míchejte metličkou do vychladnutí. Zabráníte tak vytvoření škraloupu.

5

Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Aby se krém nesrazil, máslo a pudink musejí mít stejnou teplotu. Obě hmoty se také líp spojí, když je máslo ušlehané s cukrem. Studený pudink před přidáním másla rozšlehejte šlehačem a pak teprve přidejte našlehané máslo.

6

Vyšlehejte máslo a pudink na hladký krém. Pokud s krémem nebudete hned pracovat, mísu přetáhněte fólií a uložte v chladu. Piškot i krém můžete připravit den předem. Nezapomeňte však krém před potíráním korpusu včas vyndat z lednice, aby povolil.

příprava krému

7

ZDOBENÍ ovocem a želé

  • Vychladlý korpus vyjměte z formy a rozkrojte vodorovně na poloviny. Přidržujte ho shora dlaní a zároveň korpusem otáčejte a prořezávejte ho paletovým nožem.
  • Spodní plát položte na podložku s pečicím papírem. Potřete ho krémem (2–3 lžíce si nechte na boky) a přiklopte horním plátem. Nožem uhlaďte krém okolo.
  • Na vrchní stranu dortu rozetřete džem tak, aby se zatřely všechny póry těsta – neproteče pak do něj  želé a šťáva z ovoce. Tento krok rozhodně nevynechte!
  • Okolo dortu udělejte manžetu (podle výšky formy) z pruhu pečicího papíru a okraje slepte krémem. Spoje mezi papírem a korpusem zamažte džemem.
  • Dort vraťte zpět do formy a dejte na hodinu ztuhnout do chladničky. Potom na něj rozložte ovoce, ale ne až do krajů, aby bylo želé na okraji krásně hladké.
  •  Želé uvařte dle návodu na obalu. „Jen ho rozmíchejte až ve vroucí vodě,“ radí Pavlína Berzsiová (více tipů, jak správně připravit želé, najdete tady). Pak ho ihned nanášejte silikonovým štětcem na ovoce.
  • Dort přetáhněte fólií a nechte další hodinu tuhnout. Pak stáhněte formu i papír, boky potřete zbylým krémem a želé od něj otřete prstem či ubrouskem.
  • Položte si dort i s papírem na dlaň a boky potřené krémem obalte mandlemi. Uložte pod dortový poklop a dejte před krájením na 2 hodiny do lednice.

zdobení dortu
 

NĚCO NAVÍC
Dort skladujte v lednici maximálně 2 dny přetažený fólií nebo pod poklopem. Ovoce i želé jsou náchylné k plesnivění a snadno přejímají pachy z lednice.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Komentáře

17.05.2020 15:52

Naprosto vynikající dort, doporučuji

23.02.2017 15:08

Dobrý den, chci se zeptat na velikost formy? Děkuji

27.02.2017 09:35

Dobrý den, Marie, mělo by se jednat o formu s průměrem 22 cm. Ale pokud máte doma formu s nejběžnějším průměrem, tedy 24 cm, nebála bych se ji použít.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč