Reklama
Ořechový chléb
Fotogalerie:

Ořechový chléb

Kateřina Brussová

Olomouc

Ořechy lze nahradit jakýmikoliv semínky (slunečnice, len, dýně apod.).

Kateřina Brussová, Olomouc

Ingredience

  • 1 a 3/4 hrnku (350 ml) voda
  • 1 lžička cukr
  • 1 kostka droždí
  • 2 hrnky pšeničká chlebová mouka
  • 1 hrnek žitná mouka
  • 2 lžičky sůl
  • 1 lžička drcený kmín
  • 1 lžička mletý koriandr
  • 4 lžíce olej
  • 1 hrst sekaná ořechová jádra

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

20 Kč

Postup přípravy

  1. Z vlažné vody, cukru a droždí zaděláme kvásek a necháme asi 15 minut vykynout. Ostatní ingredience kromě ořechů vložíme do mísy, přidáme kvásek s vodou a vypracujeme tužší těsto. V misce vytvoříme bochánek, přikryjeme ho utěrkou, aby těsto neoschlo, a necháme ho asi hodinu v teple kynout.

  2. Pak do těsta zapracujeme nasekané ořechy, prohněteme a opět necháme asi 30 minut v teple nakynout. Rukama utvoříme bochánek, který přemístíme na pomoučený plech a ještě chvíli necháme nakynout. Povrch ještě můžeme uhladit mokrýma rukama, nejvyšší místo bochánku nařízneme do křížku ostrým nožem. Vložíme do středně vyhřáté trouby (asi na 160 °C ) a hodinu pečeme. Aby nám těsto pěkně nakynulo, můžeme ještě do trouby vložit plechový hrnek s trochou vody.

  3. O tom, že je chléb upečený, se přesvědčíme, když poklepeme na spodní stranu chleba, zvuk zní dutě. Domácí chléb nám vydrží vláčný mnohem déle než kupovaný.

Pošli recept! - Speciál - Jablka, ořechy, med (15.10.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Květák na paprice

Květák na paprice

Netradiční úprava květáku ti zachutná. Marie Satrapová, Rychnov nad Kněžnou
Zdravě a chutně /17.09.09
Špenátová polévka

Špenátová polévka

Vyzkoušej neobvyklou polévku. Možná se stane tvou oblíbenou.
Veronika Poláčková, ...
Zdravě a chutně /29.01.10
Rychlé papriky

Rychlé papriky

Snadné levné jídlo si jistě také oblíbíš.
Marie Marková, Rozseč nad Kunštátem
Zdravě a chutně /10.01.10
Teplý těstovinový salát s tuňákem

Teplý těstovinový salát s tuňákem

Brokolice je velmi zdravá a tuňák také.

Alice Novotná, Benešov

Zdravě a chutně /29.06.14
Vegetariánský boršč

Vegetariánský boršč

Mám ho moc ráda, mohla bych ho jíst každý den. Když mám kopr, přidám do polévky ...

Zdravě a chutně /18.02.14
Milionová polévka

Milionová polévka

Zeleninová polévka plná vitamínů.
Petra Sanduová, Rosice
Zdravě a chutně /14.11.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu