Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Netradiční halušky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3965 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 396 g
Tuky 210 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdyby nebyl Robert Vano světovým fotografem, byl by světovým kuchařem. Abyste o tom byli skálopevně přesvědčeni, stačí ochutnat jeho kosmopolitní verzi slovenských halušek, ovoněných bazalkou. Připravují se z čerstvě vařených brambor, a proto jsou tak jemné a nadýchané. Žádná zátěž pro žaludek – a koncert pro chuťové pohárky!

Suroviny

brynza 300 g
bazalka 1 hrst
čerstvá
sůl
pepř

Postup

1

Uvařte brambory, sceďte je, oloupejte a nechte trochu vychladnout.


příprava krájených halušek
2

Brambory prolisujte anebo nastrouhejte. K bramborám přisypte mouku a spojte je v jednu hmotu.

3

Přesuňte ji na pracovní plochu a dobře propracujte. Utvořte placku, rozkrájejte ji na pruhy a z nich odkrajujte kousky. Vidličkou utvořte zdobné rýhy a halušky vsyp­te do hrnce s vroucí osolenou vodou. Míchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Až (po pár minutách) vyplavou na hladinu, je hotovo.

4

Brynzu dejte do kastrolu na mírný oheň, zalijte smetanou a krátce prohřejte, až vznikne hladká omáčka; případně dochuťte pepřem. Částí přelijte halušky a posypte je bazalky.

 
NĚCO NAVÍC
Klasická verze halušek se má kromě brynzy moc ráda se šťavnatou, dokřupava vysmaženou slaninou. Robert ji doporučuje zejména k zachmuřeným zimním dnům; v létě dává přednost bazalce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

20.02.2009 16:45
tak jsem si přečetla celou diskuzi a halušky jsem zkusila... nastrouhala jsem brambory najemno, podle oka přidala polohrubou mouku a pár minut vařila v osolené vodě. přítel zatím osmahnul na trošce sádla pokrájenou cibulku a slaninu a na posledních pár minut přidal kyselé zelí. k hotovému jídlu jsme přidali bryndzu a výborně jsem si pochutnali!
20.02.2009 16:44
tak jsem si přečetla celou diskuzi a halušky jsem zkusila... nastrouhala jsem brambory najemno, podle oka přidala polohrubou mouku a pár minut vařila v osolené vodě. přítel zatím osmahnul na trošce sádla pokrájenou cibulku a slaninu a na posledních pár minut přidal kyselé zelí. k hotovému jídlu jsme přidali bryndzu a výborně jsem si pochutnali!
16.04.2008 10:57
Jak tady většina z Vám poznamenala že tohle nejsou ani pravé ani slovenské a dokonce ani halušky tak se jenom přidávám a měl by se změnit název protože tento recept jim jenom kazí jméno.
27.01.2008 21:06
Samozřejmě souhasím s tím, že tyto halušky nejsou ani pravé ani slovenské. Ale přesto je to jeden z mých oblíbených receptů A dokonce na něj používám "pravé italské gnocci". Vyzkoušela jsem i variantu s čerstvou bazalkou. Zvlásť v létě delikátní.
07.02.2008 21:19
No keby ste chceli recept na prave slovenske halusky, urcite je najlepsie sa spytat ludi z oblasti Horehronia, Liptova a celkovo severneho Slovenska. Tam vedia ako sa varia prave halusky a toto nema s pravymi haluskami moc spolocneho. Zakladna chybicka - do pravych halusiek idu surove zemiaky, co vie kazdy, kto halusky varit vie :-)
14.09.2007 12:31
Som Slovenka, ale tieto halušky sú od pravých slovenských vzdialené na míle. Halušky sa varia zo surových zemiakov.
03.09.2007 13:10
Recept se nachází v č.8/05, str.56
20.06.2007 21:25
to je vtip, nie? toto má od halušiek pekne ďaleko.... Apetit je super, ale toto je tak trochu faux pas
08.05.2007 20:18
Hledala jsem recept na slovenské halušky, narazila jsem na toto. S haluškama má společmé jenom ty brambory, ale jinak se mi líbí a asi ho vyzkouším
26.02.2007 13:09
Zrovna jdu dělat halušky - pravé slovenské - ze syrových brambor, mouky naházet haluškovníkem do vody a přidat slaninku a tvaroh - místo bryndzi (tady ta česká to není ono) a napadlo mně kouknout sem no a hledím. Halušky vařím sama už 20 let, má 5ti letá dcera je miluje a 1,5 syn už taky, ale tohle bych za halušky vydávat nemohla ani náhodou - dcera by mně hnala. Ale nenechte se odradit a zkuste - je to italská kuchyně a docela dobrý recept.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč