Ingredience
- 1 hlávka zelí
- 2 lžíce sůl
- 1 lžička kmín
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hlávku zelí rozkrojíme na čtvrtky. Vyřízneme košťál a zelí najemno nakrouháme do větší mísy. Zelí prosolíme, okmínujeme, zamícháme a necháme zhruba 2 hodiny odpočinout.
-
Rukama promneme, aby zelí pustilo šťávu, a nacpeme do sklenic, které musí být sterilní.
-
Sklenice plníme ne zcela po okraj, ale mělo by zbýt asi 3 cm místa pod okrajem. Sklenice uzavřeme a necháme v teple kvasit. Asi za 5–6 týdnů je zelí zkysané.
TIP: Pokud je máš, používej sklenice se šroubovacím víčkem, předejdeš tak případnému „odstřelení“ víčka při procesu kvašení. Při nakládání můžeš k zelí přidat i několik jablek. Lepší jsou spíš menší. Zelí díky jablkům získá jemnější a nasládlejší chuť. Jablíčka nevyhazuj – využij je jako pikantní pochoutku třeba při přípravě obložených mís.