Jestli ti nevoní kopr, nahraď ho petrželkou nebo celerovou natí.
Magdalena Králová, Trutnov
Ingredience
- Polévka:
- 400 g mrkev
- 2 větší brambory
- 2 cibule
- 2 lžíce máslo
- trocha soli
- pepř podle chuti
- Toasty s bylinkovým máslem:
- 100 g máslo
- trocha soli
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce najemno nasekaný kopr
- 4 plátky toastový chleba
- Na ozdobu:
- 75 g zakysaná smetana
- 1 lžíce kopr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory i mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Cibule oloupeme a také pokrájíme na kostičky. Dvě lžíce másla rozpustíme v hrnci, osmahneme na něm cibuli, přidáme mrkev a brambory a zeleninu krátce podusíme. Pak ji zalijeme litrem vody, přidáme podle chuti sůl a pepř, polévku přivedeme k varu a povaříme asi 12 minut. Potom ji rozmixujeme tyčovým mixérem.
-
Očištěný kopr najemno nakrájíme a spolu se zakysanou smetanou ho přidáme do polévky. Podle chuti ještě přisolíme a opepříme.
-
Připravíme si bylinkové máslo: do změklého másla přidáme sůl, čerstvě mletý pepř a najemno nasekaný kopr.
-
Máslo zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie a necháme znovu ztuhnout, nejlépe v mrazničce. Po vyjmutí krájíme na plátky, které klademe na ještě teplý čerstvě opečený toastový chléb.
-
Polévku podáváme s opečenými toasty a bylinkovým máslem.