Reklama
Makový mazanec
Fotogalerie:

Makový mazanec

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Lucie Bláhová, Slavičín

Ingredience

  • 100  ml mléka
  • 50  g třtinového cukru
  • 150  g celozrnné mouky
  • 20  g droždí
  • 150  g hladké mouky
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce + 1 bílek
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 45  g másla
  • 40  g rozinek
  • 30  g lískových ořechů
  • 25  g mletého máku

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Ve 3 lžících mléka rozmícháme lžíci cukru, lžíci celozrnné mouky a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.

  2. V míse smícháme oba druhy mouky, třtinový cukr, citronovou kůru, vejce a špetku soli. Dále přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozpuštěné máslo, zbylé mléko a kvásek.

  3. Rukama zpracujeme těsto, které poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

  4. Do vykynutého těsta zapracujeme omyté rozinky, nasekané ořechy a mák. Z těsta vytvarujeme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a svrchu jej nožem nařízneme do kříže.

  5. Poté mazanec potřeme rozšlehaným bílkem a dle chuti ho ještě můžeme posypat mákem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 30–45 minut dozlatova.

Pošli recept! 4/2018 (2.3.2018)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kedlubnová rychlovka

Kedlubnová rychlovka

Hodí se třeba jako lehká večeře. Lucie Blahová, Slavičín
Zdravě a chutně /24.03.15
Cuketové nudličky

Cuketové nudličky

Linda Jirásková, Rokycany

Zdravě a chutně /11.02.18
Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne

Máme je rádi v létě i v zimě.
Olga Georgievová, Praha
Zdravě a chutně /20.08.08
Cuketové bonbony

Cuketové bonbony

Připrav si podle mého receptu mlsání, které ocení děti i dospělí. Můžeš je ...
Zdravě a chutně /15.04.12
Lilek plněný hlívou

Lilek plněný hlívou

Výborné jídlo pro celou rodinu. Lilek je prý bohatý na vitamin B a hlíva ...
Zdravě a chutně /18.06.12
Hrachovo-mrkvové pyré s celerovým špekem

Hrachovo-mrkvové pyré s celerovým špekem

Tento recept mě napadl, když jsem chtěla udělat hrachovou kaši trochu jinak. Při ...
Zdravě a chutně /19.04.17
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu