Reklama
Reklama
Makový mazanec
Fotogalerie:

Makový mazanec

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Lucie Bláhová, Slavičín

Ingredience

  • 100  ml mléka
  • 50  g třtinového cukru
  • 150  g celozrnné mouky
  • 20  g droždí
  • 150  g hladké mouky
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce + 1 bílek
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 45  g másla
  • 40  g rozinek
  • 30  g lískových ořechů
  • 25  g mletého máku

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Ve 3 lžících mléka rozmícháme lžíci cukru, lžíci celozrnné mouky a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.

  2. V míse smícháme oba druhy mouky, třtinový cukr, citronovou kůru, vejce a špetku soli. Dále přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozpuštěné máslo, zbylé mléko a kvásek.

  3. Rukama zpracujeme těsto, které poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

  4. Do vykynutého těsta zapracujeme omyté rozinky, nasekané ořechy a mák. Z těsta vytvarujeme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a svrchu jej nožem nařízneme do kříže.

  5. Poté mazanec potřeme rozšlehaným bílkem a dle chuti ho ještě můžeme posypat mákem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 30–45 minut dozlatova.

Pošli recept! 4/2018 (2.3.2018)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Cuketový nákyp

Cuketový nákyp

Můžeme přidat hrst voňavých bylinek. Jana Měsíčková, Veselí nad Moravou
Zdravě a chutně /24.08.16
Bylinkové placičky s rajčatovým salátem

Bylinkové placičky s rajčatovým salátem

Díky koření jsou báječně voňavé.

Renata Vlasáková, Slavonice

Zdravě a chutně /28.09.14
Květákový nákyp se sýrovou čepicí

Květákový nákyp se sýrovou čepicí

Při nákupu dbáme na to, aby měl květák pevné bílé růžice bez otlaků a aby...

Zdravě a chutně /09.07.15
Rajské toasty

Rajské toasty

Na žádné dlouhé vyvařování nemám čas. Jsme velká rodina a pořád někdo něco ...
Zdravě a chutně /13.08.08
Zeleninový salát

Zeleninový salát

Podávej samostatně nebo jako přílohu.
Iva Bartušková, Bítovčice
Zdravě a chutně /19.05.11
Pekáček s brokolicí a kuřecím masem

Pekáček s brokolicí a kuřecím masem

Zvládne to opravdu každý, není to nic složitého, přitom úspěch je zaručen. 

...

Zdravě a chutně /28.09.16
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama