Reklama
Makový mazanec
Fotogalerie:

Makový mazanec

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Lucie Bláhová, Slavičín

Ingredience

  • 100  ml mléka
  • 50  g třtinového cukru
  • 150  g celozrnné mouky
  • 20  g droždí
  • 150  g hladké mouky
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce + 1 bílek
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 45  g másla
  • 40  g rozinek
  • 30  g lískových ořechů
  • 25  g mletého máku

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Ve 3 lžících mléka rozmícháme lžíci cukru, lžíci celozrnné mouky a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.

  2. V míse smícháme oba druhy mouky, třtinový cukr, citronovou kůru, vejce a špetku soli. Dále přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozpuštěné máslo, zbylé mléko a kvásek.

  3. Rukama zpracujeme těsto, které poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

  4. Do vykynutého těsta zapracujeme omyté rozinky, nasekané ořechy a mák. Z těsta vytvarujeme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a svrchu jej nožem nařízneme do kříže.

  5. Poté mazanec potřeme rozšlehaným bílkem a dle chuti ho ještě můžeme posypat mákem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 30–45 minut dozlatova.

Pošli recept! 4/2018 (2.3.2018)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Jáhlové karbanátky

Jáhlové karbanátky

Jsou tak dobré, že se dají jíst i bez přílohy. Dáš mi za pravdu! Dalila Mochalová,...
Zdravě a chutně /09.04.09
Zeleninové bábovičky

Zeleninové bábovičky

Připrav rodině hezké a chutné aspiky.
Alexandra Kosteláková, Strakonice
...
Zdravě a chutně /23.07.10
Tuňákový salát

Tuňákový salát

Tento recept mám od známých z Německa.
Adéla Roudnická, Jablonné
Zdravě a chutně /19.12.09
Celozrnné tortelliny s ricottou a rajčatovou omáčkou

Celozrnné tortelliny s ricottou a rajčatovou omáčkou

Pokud nejste zvyklí na celozrnnou mouku, můžete tortelliny udělat i z bílé mouky.

Lucie ...

Zdravě a chutně /23.10.12
Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne

Máme je rádi v létě i v zimě.
Olga Georgievová, Praha
Zdravě a chutně /20.08.08
Celerový salát

Celerový salát

Čerstvá zelenina a ovoce obsahují spoustu důležitých vitaminů.

Majka Kratinová, ...

Zdravě a chutně /16.01.15
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu