Losos je velmi zdravá ryba, která by se v našem jídelníčku měla opakovat alespoň několikrát do měsíce. Pokud se někdo vymlouvá, že mu ryby nechutnají, ať zkusí tento osvědčený recept, který si zamilovala celá naše rodina, včetně těch, kteří rybí maso neradi.
Ludmila Čapková, Pardubice
Ingredience
- 2 steaky losos
- dle potřeby máslo
- 3 stroužky česnek
- 1 lžička med
- 1 lžička plnotučná hořčice
- 200 ml zeleninový vývar
- dle potřeby sůl
- dle potřeby citronová šťáva
- 1 lžíce kopr
- 1 lžička kremžská hořčice
- 1 lžička sojová omáčka
- 2 lžíce hladká mouka
- špetka pepř mletý
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Pekáček lehce vymasíme, obě porce lososa osolíme, opepříme, podle chuti pokapeme citronovou šťávou a posypeme nasekaným koprem. Navrch můžeme dát ještě plátek másla, přikryjeme a vložíme do trouby rozehřáté na 250°C. Pečeme 10-15 minut, ke konci odkryjeme, aby se nám propekla kůrčička.
-
Mezitím v pánvi rozehřejeme vrchovatou lžíci másla a krátce na něm opečeme prolisovaný česnek, zasypeme vrchovatou lžící hladké mouky, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme med, hořčici, sójovou omáčku a prošleháváme asi 10-15 minut dohladka. Můžeme ještě přidat více mouky na zahuštění, pokud je potřeba.
-
Omáčkou přelijeme porce lososa na talíři, podáváme s bramborem.