Lilky neboli baklažány jsou mou oblíbenou zeleninou. Dopřávám si je téměř každý den. Dají se dělat na mnoho způsobů.
Kristýna Deverová, Brno
Ingredience
- 2 ks lilek
- trocha olivového oleje
- 3 rajčata
- 300 g čerstvý chřest
- 1 nízkotučný tvaroh
- 2 trojúhelníčky tavený sýr
- 1 svazek čerstvé bylinky (pažitka, petrželka)
- trocha soli a pepře
- bylinky na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Lilky opláchneme a očistíme. Ostrým nožem odstraníme stopku a lilek podélně nakrájíme na co nejtenčí plátky. Plátky rozložíme na pracovní plochu a zlehka je potřeme olivovým olejem, poté je jemně osolíme a opepříme.
-
Na sporáku rozehřejeme grilovací pánev a plátky na ní z obou stran orestujeme. Pak je přendáme na tácek a necháme zchladnout.
-
Chřest před vařením opláchneme. Škrabkou na brambory lehce oloupeme vrchní vrstvu, díky tomu bude chřest po uvaření měkčí. Vaříme ho v osolené vodě doměkka. Měkký chřest slijeme a necháme vychladnout.
-
Pomazánku připravíme smícháním tvarohu a taveného sýra. Vymícháme ji dohladka. Přidáme nasekané bylinky a dochutíme solí a pepřem.
-
Hotovou pomazánku rozetřeme na lilek a na kraj jedné strany dáme příčně přepůlený chřest. Potom rolku opatrně zavineme.
-
Hotové lilkové rolky servírujeme dobře vychlazené na plátku rajčete.