I lasagne se dají udělat zdravě!
Lucie Blahová, Slavičín
Ingredience
- 1 balení lasagne
- 400 g mleté krůtí maso
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česnek
- oregano, bazalka, sůl, pepř
- 1 lžíce olej
- 1 malý nedoslazovaný protlak
- 500 ml rajčatová passata
- parmezán
- 50 g máslo
- muškátový oříšek
- 500 ml mléko
- 50 g celozrnná mouka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si podle návodu předvaříme lasagne, scedíme je a pořádně je propláchneme pod studenou vodou.
-
Na oleji si osmahneme najemno nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky. Následně přidáme mleté maso, necháme jej zatáhnout a poté k němu přidáme rajčatovou passatu. Přidáme veškeré koření (s výjimkou muškátového oříšku) a za občasného míchání směs vaříme, dokud není maso hotové.
-
V menším hrnci si rozpustíme máslo, přidáme k němu celouzrnnou mouku a uděláme jíšku. Jakmile je jíška osmažená, přilijeme mléko a nastrouhaný muškátový oříšek. Bešamel vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
-
Keramickou zapékací misku si vytřeme pomocí mašlovačky olejem. Na dno položíme vrstvu lasagní, na ně dáme část masové směsi a bešamelu, poté opět vrstvu lasagní, maso a bešamel (postup můžete ještě jednou zopakovat, záleží na velikosti zapékací mísy). Vždy končíme bešamelem, který posypeme strouhaným parmezánem.
-
Pečeme při 180 °C asi 30 minut.