Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3425 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 260 g
Tuky 204 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italský národní pokrm, který sklízí slávu po celém světě. Jak si připravit nejlepší lasagne? Pojďte do toho s námi.

Suroviny

lilek 2 ks
středně velké, cca 600 g
sůl
nejlépe hrubozrnná mořská
olivový olej 2 PL
hotová omáčka na špagety
lasagne (těstovina) 250 g
strouhaná, lze nahradit jiným druhem sýra
pesto 130 g
olej
na vymazání formy
sůl
pepř
Na bešamel
mléko 380 ml

Postup

1

Vymastěte hranatou zapékací formu o objemu 1 litr. Neoloupaný lilek nakrájejte napříč na centimetrové plátky a ty posypte solí. Položte je do cedníku a nechte půl hodiny ,vypotit‘ – začnou z nich vystupovat kapky vody. Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

2

Plátky lilku opláchněte pod tekoucí vodou a důkladně osušte utěrkou nebo kuchyňským papírem. Rozložte je na jeden plech (budete potřebovat dva), potřete olejem a pečte čtyřicet minut, až budou měkké a zlatohnědé. Pak plech vyjměte.

3

Rozpalte gril. Mezitím rozčtvrťte papriky, vyjměte semeník a odstraňte bílé žebroví. Papriky položte slupkou nahoru na druhý plech a pod grilem opékejte, dokud se na slupce nebudou tvořit puchýřky a nezačne se mírně připalovat. Pak papriky vložte buď do sáčku a ten uzavřete, nebo do mísy a tu přetáhněte fólií anebo zakryjte pokličkou. Zelenina se ,zapaří‘ a po deseti minutách ostrým nožíkem snadno stáhnete zčernalou slupku. Dužinu – bude krásně červená, sladká a pikantní – nakrájejte na širší kusy.

4

Teplotu v troubě snižte o dvacet stupňů. V hrnci uveďte do varu vodu s lžičkou soli a šest až osm minut v ní povařte lasagne (některé není třeba vařit – prostudujte návod na obalu).

5

Dno formy potřete třetinou omáčky na špagety a na ni naklaďte třetinu lasagní. Pokračujte druhou třetinou omáčky, polovinou lilků a paprik a polovinou mozzarelly. Vrstvy opakujte; zakončete lilkem a potřete ho pestem.

6

V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání dvě až tři minuty smažte. Odstavte a vmíchejte mléko; pak kastrol vraťte na oheň, stáhněte plamen a za stálého míchání vařte šest až osm minut, až směs zhoustne. Do horkého bešamelu (už mimo oheň) vsypte parmazán.

7

Omáčkou zalijte lasagne a vložte je do trouby. Zapékejte dvacet minut, dokud nebude povrch zlatavý. Podávejte nakrájené na řezy.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

30.08.2007 18:29
Recept se nachází v č.10/04, str.27

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč