Pikantní a osvěžující salátek.
Renata Slavíčková, Velké Popovice
Ingredience
- Ingredience
- 1 kg bílé zelí
- 250 g mrkev
- 1 střední jablko
- 1 střední cibule
- 1 lžíce celý kmín
- 15 g sůl
- 20 g cukr
- Solný nálev
- 250 ml voda
- 1/4 lžičky soli sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ze zelí odstraníme vrchní listy, odkrojíme košťál a nakrájíme je na jemné proužky. Mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme. Z jablka odstraníme jádřinec a rozkrájíme je na osminy. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
-
V míse smícháme všechny ingredience a postupně důkladně pěchujeme (buď pěstí, nebo dřevěnou vařečkou) zelnou směs do sklenice. Zelí začne hned pouštět šťávu. Nahoru na zelí dáme 1–2 celé zelné listy a zatížíme. Vše by mělo být ponořené pod šťávou. Pokud tomu tak není, připravíme si solný nálev a dle potřeby sklenici doplníme.
-
Hrdlo sklenice přikryjeme plátěným ubrouskem a dobře ovážeme provázkem či gumičkou, aby se k zelí nedostaly mušky. Takto připravené necháme při teplotě 20 °C kvasit asi 7 dní a potom je přeneseme do chladnější místnosti či do lednice. Po 3–4 týdnech můžeme zelí konzumovat. Hlídáme, aby zelí bylo po celou dobu kvašení stále potopené!