Při nákupu dbáme na to, aby měl květák pevné bílé růžice bez otlaků a aby listy nebyly povadlé.
Jana Bartečková, Pelhřimov
Ingredience
- 1 květák
- 150 g šunka
- 190 g zakysaná smetana
- 3 vejce
- 50 g máslo
- 20 g hladká mouka
- 120 ml mléko
- 50 g parmazán
- trocha soli a pepře
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Květák očistíme, zbavíme košťálu a povaříme v osolené vodě 10–12 minut. Potom ho necháme okapat, zchladnout a rozebereme ho na růžičky.
-
Šunku nakrájíme najemno. Zakysanou smetanu vyšleháme s jedním vejcem a zamícháme do ní šunku, osolíme a opepříme.
-
Zapékací mísu vymažeme tukem, dáme do ní polovinu smetany, na ni rozložíme polovinu květákových růžiček. Pokryjeme zbytkem zakysané smetany a vtlačíme do ní druhou polovinu květáku.
-
V pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přidáme mléko, dobře rozšleháme a povaříme asi 5 minut, stáhneme z ohně. Do lehce vychladlé omáčky vmícháme 2 žloutky a nastrouhaný parmazán. Ze dvou bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do omáčky. Směsí přelijeme květák v misce a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 35 minut.
Tip redakce
Místo květáku použij do nákypu brokolici. Omáčku dochuť špetkou muškátového květu.