Reklama
Květákový nákyp se sýrovou čepicí
Fotogalerie:

Květákový nákyp se sýrovou čepicí

Jana Bartečková

Pelhřimov

Při nákupu dbáme na to, aby měl květák pevné bílé růžice bez otlaků a aby listy nebyly povadlé.

Jana Bartečková, Pelhřimov

Ingredience

  • 1 květák
  • 150 g šunka
  • 190 g zakysaná smetana
  • 3 vejce
  • 50 g máslo
  • 20 g hladká mouka
  • 120 ml mléko
  • 50 g parmazán
  • trocha soli a pepře

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Květák očistíme, zbavíme košťálu a povaříme v osolené vodě 10–12 minut. Potom ho necháme okapat, zchladnout a rozebereme ho na růžičky.

  2. Šunku nakrájíme najemno. Zakysanou smetanu vyšleháme s jedním vejcem a zamícháme do ní šunku, osolíme a opepříme.

  3. krok3

    Zapékací mísu vymažeme tukem, dáme do ní polovinu smetany, na ni rozložíme polovinu květákových růžiček. Pokryjeme zbytkem zakysané smetany a vtlačíme do ní druhou polovinu květáku.

  4. krok4

    V pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přidáme mléko, dobře rozšleháme a povaříme asi 5 minut, stáhneme z ohně. Do lehce vychladlé omáčky vmícháme 2 žloutky a nastrouhaný parmazán. Ze dvou bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do omáčky. Směsí přelijeme květák v misce a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 35 minut.

Tip redakce

Místo květáku použij do nákypu brokolici. Omáčku dochuť špetkou muškátového květu.

Pošli recept! 6/2014 (16.5.2014)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Pohanková polévka

Pohanková polévka

Obsahuje rutin, který je dobrý na cévy. Andrea Jílková, Polička
Zdravě a chutně /15.04.16
Pikantní čočka s rýží

Pikantní čočka s rýží

Zajímavá kombinace, již ocení tvé chuťové buňky.
Lenka Enderlová, Havlíčkův Brod...
Zdravě a chutně /04.02.10
Žitná buchta

Žitná buchta

Po této pochoutce se jen zapráší.
Šárka Adámková, Praha
Zdravě a chutně /26.04.10
Hráškový salát

Hráškový salát

Je dobrý s chlebem i jako příloha k masu.
Ivana Tylšarová, Zábřeh
...
Zdravě a chutně /11.11.10
Rajčata pečená s toasty

Rajčata pečená s toasty

Večeře, které nikdo neodolá.

Anna Poláková, Kolín

Zdravě a chutně /21.05.16
Penne s lečem

Penne s lečem

Lečo máme vždy zavařené do zásoby, ale čerstvé je nejlepší.

Jindřich ...

Zdravě a chutně /23.09.17
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka

Je to tak, knedlíky do českých jídelníčků prostě patří. Už ve škole nám dávají ovocné knedlíky, při slavnostnějších okamžicích si dopřejeme svíčkovou se šesti a během náročného týdne rodinu odbudeme knedlíkem s vajíčkem. Tím to však nemusí končit! Vyzkoušej jiné recepty i způsoby přípravy a uvidíš, že knedlíky jsou prostě nestárnoucím hitem.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama