Reklama
Květákový nákyp
Fotogalerie:

Květákový nákyp

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Zelenina je na našem stole vždycky vítaná, maso jíme jen občas.

Ludmila Smítková, Znojmo

Ingredience

  • 2 mrkve
  • 700 g očištěného květáku rozděleného na růžičky
  • 120 g mraženého zeleného hrášku
  • trocha soli
  • 4–5 vajec
  • špetka muškátového květu
  • špetka bílého pepře
  • 2 lžičky najemno nasekané petrželky (nemusí být)
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • na zapékací misku tuk a strouhanka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Mrkev očistíme, omyjeme a dáme do kastrolu. Zalijeme ji vodou, osolíme a asi 4 minuty povaříme. Pak přidáme růžičky květáku a společně vaříme ještě další 4 minuty.

  2. Hrášek necháme v sítu povolit. Mrkev s květákem slijeme a po vychladnutí nasekáme nadrobno. V míse se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu bílky. V jiné míse vyšleháme žloutky, ochutíme muškátovým květem, pepřem, solí a vmícháme k nim zeleninu, zahustíme moukou, přidáme dvě třetiny sýra. Nakonec do směsi po částech zapracujeme sníh.

  3. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dáme do ní hmotu, vršek uhladíme a posypeme zbylým sýrem. Nákyp zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C 40–45 minut. Můžeme ho jíst teplý i studený.

Pošli recept! 6/2016 (2.5.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Papriky plněné kuskusem

Papriky plněné kuskusem

Papriky plněné kuskusem. Lucie Konárková, Kladno
Zdravě a chutně /15.12.12
Zapečené lilky se sýrem

Zapečené lilky se sýrem

Moje maminka je výborná kuchařka, která zároveň dbá na zdravou výživu, takže často ...
Zdravě a chutně /24.04.12
Řecký salát

Řecký salát

V létě je z domácí zeleniny nejlepší.

Vladimír Bruna, Praha

Zdravě a chutně /20.08.16
Bylinkový kapr s brokolicí

Bylinkový kapr s brokolicí

Skutečná delikatesa z naší oblíbené české ryby. Je mnohem lepší než obyčejný ...
Zdravě a chutně /03.02.11
Bramborové mrkvánky s tvarohovým dipem

Bramborové mrkvánky s tvarohovým dipem

Zdravější verze klasického bramboráku. Nejlepší jsou ty křupavější, usmažené ...
Zdravě a chutně /17.04.12
Pstruh na smetaně s jablky a hruškami

Pstruh na smetaně s jablky a hruškami

Pochutnejte si na pikantní rybě s ovocem.
Petra Dáňová, Štoky
Zdravě a chutně /12.03.12
 

Nejnovější

Noky se žampiony a uzeninou

Noky se žampiony a uzeninou

Noky si vždy koupím do zásoby, aby byly ve spíži stále k dispozici. Manžel pak vaří ...
Vaříme express /25.06.17
Pstruzi se žampiony

Pstruzi se žampiony

Ryby by měly být vypečené dozlatova.

Tereza Jarovská, Pelhřimov

Všehochuť /25.06.17
Placky z mladé cukety

Placky z mladé cukety

Ovoníš je trochou čerstvé majoránky.

Iveta Černohorská, Bechyně

Vaříme express /24.06.17
Bylinková vepřová roláda

Bylinková vepřová roláda

Do rolády někdy přidávám i míchaná vejce, je pak barevnější.

Markéta Halušková,...

Všehochuť /24.06.17
Pražma s citronem a bylinkami

Pražma s citronem a bylinkami

Díky tomu, že rybu budeš grilovat v alobalu, zůstane šťavnatá.

Lucie Hrušková, ...

Zdravě a chutně /23.06.17
Zapečené cibule s nivou

Zapečené cibule s nivou

Nemusíš mít obavy, po uvaření je cibule lépe stravitelná a tolik nenadýmá.

Lenka ...

Všehochuť /23.06.17
Minipizzy

Minipizzy

Mám tři malé syny, rádi pomáhají. Připravím jim placky  a oni je ozdobí dle ...

Všehochuť /22.06.17
Houbová omeleta

Houbová omeleta

Naše častá letní i podzimní večeře.

Jindra Kolomazníková, Vsetín

Za pár korun /21.06.17
Zahradníkova pochoutka

Zahradníkova pochoutka

Tahle zdravá večeře tě zasytí i bez pečiva. Můžeš ji vylepšit kousky ...

Zdravě a chutně /21.06.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1707_copy

Léto na talíři

Léto je tu! Dny jsou plné slunečních paprsků a všichni je chceme nasávat plnými doušky.

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama