Reklama
Kváskový ořechovo-špaldový chléb
Fotogalerie:

Kváskový ořechovo-špaldový chléb

Veronika a Martin Kasíkovi
Veronika a Martin Kasíkovi
Praha 6

Špaldová mouka má lehce ořechovou chuť, spolu s vlašskými ořechy je to kombinace, kterou si zamilujete.

Veronika a Martin Kasíkovi, Praha

Ingredience

  • 300 g kvásek
  • 350 ml voda
  • 250 g špaldová mouka
  • 300 g hladká mouka
  • 70 g žitná chlebová mouka
  • 2 lžíce olej
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžíce chlebové koření (kmín, anýz, fenykl, koriandr)
  • 1/2 hrnku vlašské ořechy

Doba přípravy

Počet porcí

1

Orientační cena

85 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Založení kvásku : Smícháme chlebovou žitnou mouku a vodu, tak aby bylo těsto hustší než na palačinky. Stačí malé množství a necháme je v nádobě přikryté utěrkou běžně při pokojové teplotě. Tento postup opakujeme 4 dny. Kvásek bude mít lehce nakyslou vůni a lehké bublinky. Pro ulehčení můžeme první den přidat špetku sušeného droždí. Poté už nikdy nepřidávat.
  2. krok2

    Z nakynutého kvásku můžeme připravit chléb. Smícháme všechny ingredience a dáme je do olejem vymazané a moukou vysypané formy. Těsto je mazlavější, nelekejte se, to je v pořádku. Necháme opět kynout při pokojové teplotě zakryté utěrkou 4-6 hodin a pečeme na 220°C 15 minut. Teplotu snížíme na 170 °CC a pečeme dalších 35 minut. Upečený chléb vyjmeme z formy a necháme zchladnout. Nikdy nekrájíme teplý, protože by se mohl zdrcnout. Chléb je vynikající a vydrží až 5 dní.

  3. krok3

    Uchování kvásku pro příště : Kvásek můžeme uchovávat v lednici ve sklenici přikrytý papírovým ubrouskem s dírkami a zagumičkovaný. Takto vydrží týden, pak je potřeba jej oživit - přidat vodu a chlebovou žitnou mouku, promíchat a nechat vykynout přikrytý pod utěrkou.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Pohankové karbanátky

Pohankové karbanátky

Jsou jednoduché, oběd uvaříš za chvilku. Ivana Buchtová, Hněvošice
Zdravě a chutně /27.09.11
Rajčata plněná mozzarellou

Rajčata plněná mozzarellou

Různých receptů na téma rajčata, bazalka a mozzarella je hodně, tento je můj oblíbený.

...
Zdravě a chutně /18.03.13
Kuskusové rizoto s dýní

Kuskusové rizoto s dýní

Můžeš využít všechny druhy zeleniny, které máš doma k dispozici.

Vladimíra ...

Zdravě a chutně /26.01.14
Nadívaná králičí stehna

Nadívaná králičí stehna

Karolína Protivová, Rakovník

Zdravě a chutně /19.11.17
Sýrová roláda s tvarůžkovou náplní

Sýrová roláda s tvarůžkovou náplní

Pro toho‚ kdo má rád sýry všeho druhu‚ je sýrová roláda s tvarůžkovou ...
Zdravě a chutně /19.07.10
Dort pro pány

Dort pro pány

Ocení ho opravdoví gurmáni.
Lenka Gartnerová, Mladé Buky
Zdravě a chutně /27.12.11
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu