Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s nádivkou podle Sandtnerové
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.5/5 Počet hodnocení: 19
Do hodiny Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 99414 kcal
Bílkoviny 2012 g
Sacharidy 572 g
Tuky 1741 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Strouhanky jsou oblíbené jídlo v severomoravské rodině manžela kolegyně Katky Kočičkové. Podle rodinného výkladu jde o původně židovské jídlo, které se babička Heda naučila od sousedky zvané Frau Špacír.

Suroviny

(lepší je kolem 1,8 kg), lze použít mraženou, rozmrzlou
kořenová zelenina
koření
na vývar (podobně jako v receptu na zaklechtanou slepici + 1 bobkový list)
sůl
mouka pšeničná hrubá 750 g
cca
vejce 3 ks
olej
lze nahradit sádlem na opékání
nakrájená nadrobno
petrželka
jarní cibulka
a/nebo pažitka na posypání (nemusí být)

Postup

1

Slepici uvařte zvolna doměkka s kořenovou zeleninou a kořením (použijte nejméně 4 litry vody), vodu osolte. Pak vývar přeceďte a slepici rozporcujte.

2

Zatímco se slepice vaří, připravte strouhání. Troubu předehřejte na cca 200°C. Hrubou mouku, vejce a trochu vody podle potřeby smíchejte v tuhé těsto (tužší než na klasické nudle), které se dá strouhat a nelepí se na struhadlo. Nastrouhejte ho nahrubo a pak dejte syrové zapéct rozprostřené na plechu (či více) – uprostřed by ještě mělo být světlé, po okrajích zlatavé, suché a tvrdé (trvá to okolo 15 minut).

3

Pak opečte na tuku cibuli dosklovita ve vhodném pekáči na plotně, vsypte opečené těstoviny neboli strouhanky a na ně nalijte přecezený a výrazně osolený vývar ze slepice (cca 2 litry, možná bude ještě třeba dolévat). Vařte na plotně doměkka (můžete také dát do trouby a počkat, až těstoviny řádně nasáknou). Pak navrch naskládejte maso ze slepice a nechte celé zapéct v troubě dozlatova.

4

Podávejte posypané petrželkou, pažitkou a/nebo jarní cibulkou podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

AD
Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete
  • Zajímavosti

Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete

Přemýšlíte, že své cukrářské umění povýšíte na úroveň přesahující pouhé pečení narozeninových dortů pro členy rodiny? Zařízení dokonalé domácí cukrárny vyžaduje o špetku více než jen vášeň pro sladké. Dejte pod svýma rukama vzniknout...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč