Nezvyklá kombinace ryby, omáčky a rýže tě překvapí.
Lenka Bukáčková, Žďár nad Sázavou
Ingredience
- Ryba
- 8 ks filety z kapra
- 4 lžíce rostlinný olej
- provensálské koření
- 8 stroužků česnek
- 1 hrnek rýže
- dle chuti kurkuma, kmín, sůl
- 1 lžíce citrónová šťáva
- Papriková omáčka:
- 2 ks bílá paprika
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 250 ml smetana ke šlehání
- 1 lžíce sekaná petržel
- dle chuti sůl a mletý pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Filety kapra nasolíme, zakápneme citrónovou šťávou a necháme 1/2 hodiny marinovat. Poté dáme na plech na pečící papír, lehce pokapeme olejem, posypeme provensálským kořením. Spolu s rybou dáme péci neoloupané stroužky česneku, pečeme v troubě 15 minut při 180 °C. Upečené stroužky česneku oloupeme, celý pokrm skvěle doplní.
-
Rýži propláchneme, necháme okapat na cedníku. Orestujeme na trošce rozpáleného oleje, přidáme sůl, kmín a kurkumu, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Dáme do trouby na 180 °C, přibližně 20 minut.
-
Na paprikovou omáčku si orestujeme na oleji nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky pokrájené papriky. Dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Přilijeme smetanu, rozmixujeme a propasírujeme přes cedník. Omáčku dochutíme petrželkou, solí a pepřem. Podáváme s kaprem a rýží, dozdobíme stroužky pečeného česneku.