Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jemná chřestová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 145
Do 75 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1493 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 100 g
Tuky 80 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřestová polévka ze zeleného chřestu má krémovou konzistenci a zažene i tu největší jarní únavu. Od dubna do května, kdy je hlavní chřestová sezóna jsou stonky plné síly a vitamínů, které naše tělo postaví na nohy. Tvrdé konce stonků nevyhazujte a případné slupky nevyhazujte, dejte je do mrazáku a příště je přidejte do vývaru.

Suroviny

i více, záleží na velikosti a tloušťce
jarní cibulka 1 ks
najemno, s natí
z toho 1 lžíce na zahuštění
vývar kuřecí 1,5 l
sůl
pepř
jemně mletý
smetana 100 ml
na zjemnění
pepř
vícebarevný, na ozdobu

Postup

1

Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.

2

Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.

3

Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne).

4

Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!

5

Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

09.06.2007 18:38
Polevka je vynikajici, ja pri vareni pridavam lzici cukru, jeste ji zahustuji solamylem a po uvareni pridavam zloutek. Mnam.
24.04.2007 11:46
vynikajuca polievka, ktoru robim pocas celej sezony spargle ( chrestu )a celej rodine velmi chuti

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč