Skvělá nádivka s vepřovým a uzeným masem, kterou si můžeme připravit nejen na jaře.
Pavel Štrougal, Ústí nad Labem - Krásné Březno
Ingredience
- 300 g uzené maso
- 200 g vepřová plec
- 500 g toastový chléb
- 5 ks vejce
- sůl, pepř, podravka, muškátový květ
- petrželová nať
- 2 lžíce hladká mouka
- máslo
- strouhanka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vepřové a uzené maso opláchneme, vložíme do vroucí osolené vody a 30 minut povaříme. Uvařené maso necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky.
-
Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ve větší míse smícháme žloutky, cca 200 ml vývaru z masa, hladkou mouku, podravku, špetku pepře a muškátový květ.
-
Dále přidáme nakrájené maso, nasekanou petrželku a toastový chléb. Vše promícháme, podle chuti osolíme. Pokud se nám hmota zdá příliš řídká, zahustíme jí strouhankou. V opačném případě přidáme vývar z masa.
-
Nakonec do nádivky zlehka vmícháme sníh z bílků a přendáme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.
-
Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme cca 30-40 minut.