Ingredience
- 2 hrnky rýže
- 100 ml víno bílé
- 1 ks cibule bílá
- 1 ks cibule červená
- 200 g žampiony čerstvé
- 50 g hrášek zelený
- olej olivový na pečení
- sůl a pepř podle chuti
- 1 stroužek česnek
- 100 g sýr tvrdý strouhaný
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce mouka hladká
- sůl a pepř podle chuti
- 150 ml víno červené
- 1 lžíce cukr
- dle chuti sójová omáčka sladká
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Obě cibule nakrájíme nadrobno a spolu s nasekaným česnekem osmahneme na pánvi s rozpáleným olejem.
-
Žampiony opláchneme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme je k osmažené cibulce a také osmahneme.
-
Do hluboké pánve nasypeme i nevařenou syrovou rýži, vše dobře promícháme. Zalijeme bílým vínem a asi jedním hrnkem čisté vody.
-
Rýži necháme vařit, občas promícháme, dokud se voda zcela nevsákne. Pokud by se nám rýže zdála příliš tvrdá, přilijeme ještě 1/2 hrnečku vody a necháme vařit. Na závěr rizoto ochutíme solí a pepřem.
-
Podáváme se sýrem na talíři podlitém vinnou omáčkou.
-
Omáčku připravíme z másla, které rozehřejeme v pánvi, promícháme s moukou a zalijeme vínem. Ochutíme ji cukrem, solí a pepřem a pár kapkami sladké sójové omáčky.