Ingredience
- 1,5 hrnku fazole bílé
- hrst houby sušené
- 6 kuliček nové koření
- špetka sůl
- špetka pepř
- 3 bobkový list
- 3 brambory
- 1 lžíce mouka hladká
- 1 lžíce sádlo
- 1 lžička paprika sladká mletá
- 200 ml smetana
- 1 lžička ocet
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Fazole přes noc namočíme do studené vody.
-
Druhý den je dáme společně se sušenými nebo čerstvými houbami, novým kořením, pepřem a bobkovým listem vařit.
-
Když jsou fazole skoro měkké, dolijeme vodu, osolíme je a přidáme asi tři brambory nakrájené na kostky. Znovu uvedeme do varu.
-
Až brambory změknou, zahustíme polévku hladkou moukou, kterou rozšleháme v trošce vody.
-
Polévku ještě asi pět minut povaříme. Mezitím si v malém kastrůlku rozpustíme lžíci sádla, na něm krátce zpěníme mletou papriku (sádlo nesmí být moc rozehřáté, jinak paprika zhořkne).
-
Sádlo vlijeme do odstavené polévky a přidáme přibližně 200 ml smetany. Podle potřeby dochutíme octem.