Ingredience
- 5 kg ryby (nejlépe cejni)
- 300 g sterilovaná zelenina Kunovjanka
- 300 g sterilovaná zelenina Moravanka
- 250 g majolka
- 2 lžíce pískový cukr
- 1 lžička mletý bílý pepř
- 250 g sůl
- 2 lahve ocet 8%
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve naložíme vykuchané ryby zbavené hlavy a šupin do láku připraveného smícháním 3 litrů studené vody s 250 g soli. Takto naložené je necháme stát v lednici 3 dny.
-
Po 3 dnech ryby slejeme, řádně propereme ve studené vodě a přistoupíme k nakládání do octového láku. Ryby dáme do 1 litru studené vody smíchané se 2 litry octa a necháme uležet v chladu 4 dny.
-
Po 4 dnech ryby slejeme, řádně propereme a necháme uschnout na utěrce. Takto připravené ryby očistíme a vykostíme následujícím způsobem - prsty strčíme do břišní dutiny v místech za hlavou, uvolníme páteř a opatrně jí vytáhneme směrem ven. Poté stáhneme kůži, kterou nařízneme souběžně s hřbetní ploutví a stahujeme od předu k zadní části. Je možné použít kombinované kleště pro dobré uchycení. Nakonec ryby nakrájíme na proužky, přidáme sterilovanou, najemno nakrájenou zeleninu, majolku, cukr, pepř a vše promícháme. Před podáváním necháme odležet asi 30 minut. Vhodnou přílohou je chléb.