Nejlepší je z domácích surovin.
Dana Chládková, Čistá u Horek
Ingredience
- 2 kg rajčata
- 500 g cibule
- 500 g jablka
- 16 kuliček celý pepř
- 4 kuličky nové koření
- 2 kuličky koriandr
- 4 lžíce sladká paprika
- dle chuti feferonky
- 2 lžíce sůl
- 250 ml i více ocet
- 8 - 10 lžic solamyl
- 200 g cukr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve rajčata důkladně omyjeme a překrájíme na menší dílky. Cibuli zbavíme slupek, jablka jádřinců a obojí nakrájíme na větší kostky. Nakrájenou zeleninu vložíme do hrnce a bez přidání vody necháme pod pokličkou vařit asi hodinu do úplného rozvaření.
V misce smícháme pepř, nové koření, koriandr, sladkou papriku a sůl a tuto směs vsypeme do vařící se zeleniny.
-
Vše v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem a následně propasírujeme přes sýto. Přidáme ocet, cukr a feferonky nebo pálivou papriku dle chuti.
Necháme ještě asi půl hodiny svařit na nejnižší stupeň a poté zahustíme solamylem do požadované konzistence.
-
Nalijeme do sklenic a sterilujeme asi 15 minut na 250 °C.
Dobrou chuť.