Ingredience
- 1 ks cuketa
- 1 ks cukr vanilkový
- 1 ks cukr skořicový
- skořice podle chuti
- na obal cukr
- špetka kyselina citrónová
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cuketové bonbony s vanilkovou příchutí: dužninu z cukety nakrájíme na kostičky o straně přibližně 1 cm. Do vody‚ ve které kostičky vaříme do sklovita‚ přidáme špetku kyseliny citronové.
-
Uvařené kostičky scedíme a vrátíme je do ještě teplého hrnečku, ve kterém jsme je vařili, a promícháme je s vanilkovým cukrem. Čím více dáme vanilkových cukrů, tím více budou bonbony vanilkové. Ale pro chuť stačí jeden sáček. Pro dosažení kýženého efektu přidáme ještě další cukr krupici, a to v množství asi dvě až tři kávové lžičky na 100 g cukety.
-
Pro skořicovou příchuť použijeme místo vanilkového cukru cukr skořicový a ještě přidáme i několik špetek mleté skořice.
-
Kostičky promíchané s cukrem nebo s cukrem a skořicí necháme půl hodiny odstát a potom je rozložíme do elektrické sušičky nebo na pečicí papír, na kterém je položíme na sušicí rošty. Při sušení to chce trpělivost‚ protože u těchto mokrých kostiček je to zdlouhavý proces. Nám se na sušení osvědčily rošty‚ na kterých naše babička sušila švestky, s využitím tepla z klasických kamen.