Tahini je pasta z drcených sezamových semínek a soli.
Jana Bunniová, Praha
Ingredience
- 300 g cizrna
- 1 lžička kurkuma
- sůl podle chuti
- 4 ks nízkotučný bílý jogurt
- 2 lžíce tahini
- 4 lžíce olej
- 4 stroužky česnek
- 3 placky libanonský chléb
- petrželka nebo pažitka na ozdobu
- trocha sladké papriky
- trocha mletého římského kmínu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cizrnu na noc namočíme v dostatečném množství vody. Druhý den ji uvaříme s kurkumou, ke konci osolíme a ponecháme více vývaru, který budeme potřebovat na natrhaný chleba.
-
V misce smícháme bílé jogurty s tahini, rozetřeným česnekem a trochou soli. Chleba natrháme na menší kousky, osmažíme na části oleje, na něj nalijeme horký vývar z cizrny se zbytkem oleje, aby chléb dokonale změkl, a promícháme.
-
Změklý chleba dáme do nepříliš hluboké mísy (anebo jídlo připravíme každému zvlášť na hluboký talíř), navršíme na něj rovnoměrně uvařenou cizrnu a povrch polijeme dochucenými jogurty. Nakonec posypeme paprikou, kuminem a ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.