Reklama
Chřestové rizoto
Fotogalerie:

Chřestové rizoto

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Špičky z chřestu si necháme na ozdobení hotového pokrmu.

Alena Rychlá, České Budějovice

Ingredience

  • 500 g kulatozrnná rýže na rizoto
  • 1 jarní cibulka
  • 500 g zelený chřest
  • trocha soli
  • 125 g máslo
  • 2 lžíce olivový olej
  • 100 ml suché bílé víno
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • 60 g strouhaný parmazán

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Cibulku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce stonků. Potom ho svážeme kuchyňskou nití a vložíme do vroucí lehce osolené vody s jednou lžící másla (zelený chřest stačí povařit 3–5 minut). Potom chřest vyjmeme a ponoříme do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci. 

  2. krok2

    Vývar z chřestu uchováme a chřest nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 cm. V kastrolu se širokým dnem nebo ve velké hluboké pánvi necháme rozpustit polovinu másla a olivový olej a osmahneme cibuli dosklovita. Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a zesklovatí. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří. 

  3. Postupně podléváme horkým vývarem z chřestu, vždy 1–2 naběračky, a další přiléváme, až když se předchozí -várka vstřebá do rýže. Rizoto -stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy asi 15–20 minut. 

  4. Rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný parmazán. Vložíme kousky chřestu, aby se prohřály v rizotu, a dochutíme pepřem. Podle chuti osolíme. 


Pošli recept! 5/2015 (7.4.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Biotlačenka s vejci

Biotlačenka s vejci

Je stejně dobrá jako ta klasická, ale zdravější. Hana Kupková, Ostrava
Zdravě a chutně /02.04.14
Mangoldové závitky

Mangoldové závitky

Při dušení by měly mít dost šťávy.

Ladislav Vesecký, Zlaté Hory

Zdravě a chutně /13.03.17
Pomerančový losos s pyré

Pomerančový losos s pyré

Karla Hanáková, Plzeň

Zdravě a chutně /20.03.19
Rizoto s chřestem a sójovým masem

Rizoto s chřestem a sójovým masem

Dej si rychlý a chutný oběd.

Ivana Karpíšková, Ivančice

Zdravě a chutně /17.02.13
Lilek na bulgurovém lůžku

Lilek na bulgurovém lůžku

Zdravé a moc dobré, doporučuji.

Kateřina Nová, Havířov


Zdravě a chutně /21.10.15
Polévka z pohanky

Polévka z pohanky

Hodí se jako prevence zánětu žil.
Božena Kolářová, Pouště
Zdravě a chutně /24.05.11
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Sluníčko svítí, příroda láká a mně se nechce sedět doma, natož trávit hodiny u sporáku. Co s tím? Přece uvařit něco rychlého a hurá na výlet! Večer si posedíme s rodinou na zahradě, rozpálíme gril a budeme se kochat výhledem na letošní úrodu. Co s ní udělám? Upeču nějaký koláč nebo zavařím na později? Z receptů, které jste nám poslali, si jistě něco vyberu.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu