Reklama
Chřestové rizoto
Fotogalerie:

Chřestové rizoto

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Špičky z chřestu si necháme na ozdobení hotového pokrmu.

Alena Rychlá, České Budějovice

Ingredience

  • 500 g kulatozrnná rýže na rizoto
  • 1 jarní cibulka
  • 500 g zelený chřest
  • trocha soli
  • 125 g máslo
  • 2 lžíce olivový olej
  • 100 ml suché bílé víno
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • 60 g strouhaný parmazán

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Cibulku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce stonků. Potom ho svážeme kuchyňskou nití a vložíme do vroucí lehce osolené vody s jednou lžící másla (zelený chřest stačí povařit 3–5 minut). Potom chřest vyjmeme a ponoříme do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci. 

  2. krok2

    Vývar z chřestu uchováme a chřest nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 cm. V kastrolu se širokým dnem nebo ve velké hluboké pánvi necháme rozpustit polovinu másla a olivový olej a osmahneme cibuli dosklovita. Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a zesklovatí. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří. 

  3. Postupně podléváme horkým vývarem z chřestu, vždy 1–2 naběračky, a další přiléváme, až když se předchozí -várka vstřebá do rýže. Rizoto -stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy asi 15–20 minut. 

  4. Rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný parmazán. Vložíme kousky chřestu, aby se prohřály v rizotu, a dochutíme pepřem. Podle chuti osolíme. 


Pošli recept! 5/2015 (7.4.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kukuřičný závin

Kukuřičný závin

Naservíruj si k večeři nepečenou lahůdku! Eva Mrowiecová, Karviná-Ráj
Zdravě a chutně /09.03.09
Rýžovo-zeleninový nákyp

Rýžovo-zeleninový nákyp

Hroznové víno zvýrazní chuť pokrmu. A máš hned hotovou večeři.
Darina Adámková, ...
Zdravě a chutně /23.11.10
Ředkvičkový salát

Ředkvičkový salát

Ozdob bazalkou nebo sedmikráskami.

Zdena Hlavsová, Vsetín

Zdravě a chutně /06.04.16
Polníčkový salát s gorgonzolou

Polníčkový salát s gorgonzolou

Gorgonzolu nenahrazujte nivou, není to pak ono.

Lucie Blahová, Slavičín

Zdravě a chutně /27.08.14
Roštěnky s jarní zeleninou

Roštěnky s jarní zeleninou

Můj přítel je velký příznivec masa. Preferuje maso červené, které prý dodává sílu ...
Zdravě a chutně /26.04.13
Mrkvové karbanátky

Mrkvové karbanátky

Chutnají všem, nejen vegetariánům.

Lenka Danišová, Most

Zdravě a chutně /20.06.17
 

Nejnovější

Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...
Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama