Reklama
Chřestová polévka
Fotogalerie:

Chřestová polévka

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Alena Chvátalová, Rakovník

Ingredience

  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 ml 33% smetany
  • trocha soli a cukru
  • 50 ml bílého vína
  • trocha nahrubo mletého růžového pepře

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

130 Kč

Postup přípravy

  1. Chřest opláchneme a odlomíme dřevnaté konce. Bílý chřest oloupeme celý. U zeleného chřestu jen spodní polovinu. Bílý chřest nakrájíme na kousky. Zelený svážeme do dvou svazků přírodním provázkem.

  2. Vývar přivedeme k varu, vložíme oba chřesty a povaříme asi pět minut. Pak vyjmeme zelený chřest a odložíme.

  3. Ve větším hrnci rozpustíme máslo, na kterém zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem s bílým chřestem a rozšleháme metlou. Na mírném plameni za častého míchání 10 minut provaříme.

  4. Polévku dochutíme solí, cukrem a bílým vínem. Ještě jednou necháme přejít varem, pak ji sejmeme z plotny a zašleháme smetanu.

  5. Polévku rozdělíme do talířů a každou porci ozdobíme několika výhonky zeleného chřestu. Posypeme nasekanou petrželkou a rozdrceným růžovým pepřem a podáváme.

Pošli recept! 4/2017 (9.3.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Krabí tyčinky na cherry rajčátkách

Krabí tyčinky na cherry rajčátkách

Máme rádi rychlá a jednoduchá jídla, toto patří mezi ně! :)
Zdravě a chutně /07.03.13
Lodičky s kuřetem

Lodičky s kuřetem

Můžeš je podávat jako lehkou večeři.
Irena Poláková, Rudná
Zdravě a chutně /07.10.11
Sójové maso s mrkví

Sójové maso s mrkví

Výborná a zdravá kombinace sójového masa s mrkví, kterou ocení milovníci voňavého ...
Zdravě a chutně /05.03.09
Rajčatová polévka s knedlíčky z tofu

Rajčatová polévka s knedlíčky z tofu

Knedlíčky z tofu jsou velmi zdravou variantou masových knedlíčků ...
Zdravě a chutně /20.12.10
Středomořské fazole

Středomořské fazole

Jednoduché a vydatné jídlo s vůní léta.

Tereza Vachová, Praha

Zdravě a chutně /06.06.12
Barevné rybí krokety

Barevné rybí krokety

Výborné jídlo pro děti – vypadají lákavě, jsou chutné a zdravé.
Nina Kovářová, ...
Zdravě a chutně /01.06.13
 

Nejnovější

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Přestože na Vánoce si chce každý dopřát dobré jídlo, kila cukru a tuku nejsou zrovna ...
Všehochuť /12.12.19
Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým

Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...

Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama